МВР уволни свои служители заради катастрофите на „Черни връх“ и Околовръстното в София

полицейска-акция

Четирима полицаи са били уволнени заради нарушения във връзка с две катастрофи, които доведоха до жертви в София, съобщи МВР.

МВР съобщи резултатите от проверките на свои служители във връзка с две тежки катастрофи, случили се в София – на Околовръстното, при която загина един човек, и на бул. „Черни връх”, при която загинаха две млади жени, съобщиха от ведомството.

За първия случай заради тежки нарушения на служебната дисциплина са уволнени двама униформени. По втория казус още двама полицаи ще се простят с постовете си, а на други 38 са наложени дисциплинарни наказания.

Във връзка с катастрофата на бул. „Черни връх“, за която подсъдим е Георги Семерджиев, са наказани с уволнение двама служители на 4-о районно управление – командир на отделение и полицай от сектор „Охранителна полиция“. По-рано беше освободена от длъжност и полицайката от Първо районно управление Симона Радева, която бе разпитана по време на делото за това дали е помагала на Семерджиев.

За нарушения на служебната дисциплина на други 38 служители на СДВР са наложени дисциплинарни наказания. Те са от различни сектори на отдел „Пътна полиция“, както и от Трето, Четвърто, Пето, Шесто и Седмо РУ на СДВР.

По отношение на катастрофата на Околовръстното, за която е обвинен Димитър Любенов, са уволнени двама служили от столичната дирекция на МВР – командир на отделение и старши полицай. При инцидента загина френски гражданин, а двама други бяха ранени. В момента Любенов се намира в ареста.

В края на декември от прокуратурата съобщиха, че са повдигнати няколко обвинения на двамата полицаи, свързани с катастрофата. Те са за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ при катастрофата.