МВР обяви за общонационално издирване двама затворници

радослав-колев-владимир-стефанов
Издирваните Радослав Колев и Владимир Стефанов Снимка: МВР

 След като вчера, двама осъдени  от Централния софийски затвор са преодолели съпротивата на трима надзиратели, като са ги заплашили с хладно оръжие – нож и огнестрелно оръжие и са произвели три изстрела с пистолет, са избягали през главния вход на затвора, от СДВР ги обявиха за национално издирване. Ето и цялото съобщение на Столичната дирекция на вътрешните работи:

„СЛЕД НАПАДЕНИЕ НАД НАДЗИРАТЕЛИ, ВЪОРЪЖЕНИ И ОПАСНИ ЗАТВОРНИЦИ ИЗБЯГАХА ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ ЗАТВОР. СТОЛИЧНАТА ПОЛИЦИЯ Е ВДИГНАТА НА КРАК!

Всички полицаи в София са вдигнати под тревога във връзка с издирване на двамата избягали затворници от Софийския централен затвор днес 03.04.2018г. 
Избягалите са Радослав Колев, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 26 години, за убийство и Владимир Стефанов, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 30 години, за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.
Лицата са агресивни, много опасни, и вероятно въоръжени! При евентуалното им забелязване, запазете хладнокръвие и спокойствие! Веднага позвънете на тел. 112! Не предприемайте никакви други действия спрямо тях!!! “

Образувано е досъдебно производство по чл. 297 НК /бягство на затворници/, като предмет на проверка са и действията на охранителния състав в Затвора София.  По първоначални данни, бягството е извършено и чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали, като по този начин са преодолени няколко поста в корпуса  на Затвора София.

На място в Затвора София са изпратени двама прокурори от СГП, като действията по разследването се извършват от СДВР.

СДВР призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

От дирекцията предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива. 

ДВАМА ВЪОРЪЖЕНИ ЗАТВОРНИЦИ ИЗБЯГАХА ОТ СОФИЙСКИЯ ЗАТВОР