Музикаутор: коледните базари в България нямат лиценз за музика

nemski-koleden-bazar-hora

Нито един от коледните базари у нас не е сключил договор за уреждане на авторските права за ползваната музика. За това алармираха от организацията на автори и композитори Музикаутор в сигнал до Министерство на културата.

В сигнала дружеството иска да бъдат проверени и при установени нарушения да бъдат съставени актове на организаторите на „Немски Коледен Базар София“ и „Коледен Базар Капана“.

Заедно с това Музикаутор е информирал и Столична община, че на нейна територия се организират събития в нарушение на закона. Според Музикаутор това трябва да бъде ясен сигнал за всички, които организират коледни базари без надлежния музикален лиценз.

Данните на Музикаутор сочат, че това е масов проблем и ако миналата година все пак някои от организаторите са уреждали правата за музиката, то тази година нито един организатор на коледен базар в България не е изпълнил законовото си задължение. В същото време музиката има основна роля, носейки коледно настроение за посетителите и оборот на всички търговци, които предлагат продукти и услуги в рамките на коледните базари.

„Подобно отношение към авторите на музика граничи с цинизъм, като се има предвид, че за коледен базар с до 2000 посетители на ден ставката по тарифата на Музикаутор е 75 лева на ден“, коментира изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

С втори сигнал Музикаутор е известил и Посолството на Федерална република Германия, като в сигнала дружеството е информирало за ситуацията с „Немски Коледен Базар София“. В него Музикаутор посочва, че цени ролята на немския пазар като форма на културен обмен, но ако тя е ценност, то следва да бъде отчетена и ценността на интелектуалната собственост, която е в основата на нейния просперитет.

Масовото неглижиране на уреждането на авторските права за събития с музика е проблем, за който Музикаутор отдавна информира институциите и обществеността. Според организацията на композитори и автори е крайно време този проблем да бъде решен, поради което ще търси законодателни мерки, които да поставят по-сериозни рамки за организаторите на събития и да предотвратят порочните практики за в бъдеще.