Монтират 1000 нови камери за видеонаблюдение в София

Снимка: Pixabay

Столичната община е обявила търг за доставката на хиляда нови камери за видеонаблюдение и анализ на информация, с които ще се следи за реда в зони с висок рисков потенциал, както и в детски и учебни заведения, съобщи Капитал. Поръчката е на стойност 6 млн. лв. без ДДС, които са осигурени от бюджета на общината.

Предвидено е проектът да се изпълнява за срок от 3 години, като включва проектиране, строителство, доставка и монтаж на камерите. Най-рано обаче изпълнители могат да бъдат избрани в началото на 2020 г., тъй като срокът за подаване на оферти е 1 ноември.

Разширението трябва да бъде съвместимо с вече изградената система за видеонаблюдение и да може да се надгражда. По последни данни от 2017 г. едва 12 от ползваните камери в София имат функция на „интелигентен видеоанализ“. Новата поръчка изисква всичките 1000 камери да имат възможност за едновременно наблюдение и реакция в реално време (сигнализиране) при засичане на нередности.

Целта е отдалеченото централизирано наблюдение на интегрираната система да се осъществява едновременно и с пълна функционалност в основния дежурен център за наблюдение, както и в четирите локални центъра. Два от тях са в подлезите край румънското посолство и на бул. „България“ и „Тодор Каблешков“ и следят камери от подлезите, а останалите два са в кварталите „Бъкстон“ и „Студентски град“.

След като задейства тази голяма поръчка, общината би трябвало да осигури и поддръжка на системата. Именно липсата на такава е причината някои от функционалностите на старите камерите в града да спират да работят. София вече обърна внимание на този проблем заради европредседателството преди две години, когато Министерският съвет отпусна общо 12 млн. лв. за системата за сигурност (9.5 млн. лв за МВР и 2 млн. лв. за общината) и пусна поръчки за възстановяване на уличните камери за над 5 млн. лв.