Монтират багажници за велосипеди на автобусите до Витоша

багажници-за-велосипеди
Снимка: Спаси София

Общинският съветник Борис Бонев обяви днес, че на автобусите към Витоша вече се монтират багажници за превоз на велосипеди до планината. Добрата новина идва след като общинският съветник от Спаси София внесе доклад в Столичния общински съвет, с който се предлага поставяне на специални рамки, върху които могат да се качват велосипеди.

Според Спаси София ползите от това подобрение са много. „Осигурява се бърз, евтин и  удобен транспорт на колела до планината. Вместо с автомобил или скъп кабинков лифт, качването на Витоша с велосипед ще струва само 1,60 лв, с което се намаляват разходите за практикуване на велоспортове. Това бе и нашата цел – да направим планината по-достъпна за гражданите, тъй като Витоша е уникално място за целогодишно спортуване иотди.“ – обяснява Борис Бонев.

Велосипедните багажници вече се монтират на пет автобуса, които обслужват линии 63 и 66. Тези две линии са избрани, тъй като свързват София с регламентираните трасета и места за практикуване на различни велоспортове. От Спаси София уточняват, че велобагажниците, т.е. рамките за превоз на велосипедите, ще бъдат монтирани в задната част на автобуса, без да пречат на пътниците или да отнемат от местата за пътници в салона.

Искаме да улесним практикуващите различни велоспортове и да направим Витоша достъпна за тях. – казва Бонев и добавя, че към момента за велосипедистите няма осигурен нормален транспортен достъп. Новата възможност за превоз на велосипеди решава един наболял и дългогодишен проблем на столичани. Вече достъпът до планината ще бъде значително по-евтин, лесен и удобен за всеки, който иска да практикува велоспортове на Витоша или просто търси възможност за отдих сред природата.“ – разказва независимият общински съветник.

Градските активисти са убедени, че осигуряването на нормален достъп на посетителите на планината с градски транспорт е единственият начин за устойчивото развитие на природния парк, който е едно от най-ценните дадености на София. „Трябва да се възползваме от огромния потенциал на Витоша и да направим планината максимално достъпна за всички. Това решение ще намали автомобилния трафик, замърсяването и хаоса в природния парк, с което изживяването в планината ще бъде по-приятно, достъпно и зелено, а природните дадености в парка ще бъдат защитени“, допълват от гражданската организация Спаси София.