Мият София заради мръсния въздух

miyat-ulici-i-bulevardi
Снимка: Столична община

Във връзка с повишението на температурите, миналата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова възложи да започне миене на булеварди.

Екипи на фирмите, ангажирани с почистването на София  мият булеварди и улици в София. В днешния ден са предвидени за миене бул. „Филип Аврамов“  в ж.к „Младост“ и  бул. „Симеоновско шосе“, както и  бул. „Вардар“, ул. „Божурище“ и ул. „Крум Стоянов“ в район „Илинден“ .

СЪД РАЗРЕШИ ДА НЕ СЕ МИЯТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УЛИЦИТЕ В СОФИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА, НО ОБЩИНАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТЧИТА ЗА ТОВА

Заради замърсяването на въздуха с ФПЧ в София в последните дни бяха измити улици и булеварди в район „Подуяне“:  бул. „Ботевградско шосе“, ул. „Тодорини кукли“, ул. „Александър Екзарх“, ул. „Плакалница“, ул. „Стефан Богориди“. 

– В район „Слатина“: по ул. „Иван Димитров – Куклата“, бул. „Шипченски проход“ от ул. „Иван Димитров – Куклата“ до ул. „Асен Йорданов“, бул. „Асен Йорданов“ .

– В район „Сердика“:  по ул. „Магда Петканова“, ул. „Пражка пролет“. – В район „Надежда“: ул. „Хан Кубрат“, ул. „Недко войвода“, ул. „Възрожденска“

.- В район „Връбница“: по бул. „Панчо Владигеров“ от бул. „Сливница“ до ул. „Акад. Дмитрий Лихачов“.

През нощта, ако температурите се задържат положителни,  ще се мие и ул. „Житница“.  Работата се контролира от Столичния инспекторат.   

Миенето на пътната инфраструктура се изпълнява при подходящо време и е част от мерките за подобряване качеството на въздуха.

Дейностите ще се изпълняват с автоцистерна. Екипи на Столичен инспекторат извършват контрол и създават организация за изпълнение на дейностите в града и през следващите дни.

При миенето ще бъде създадена временна организация на движението с цел минимални затруднения на трафика.

Кметът Йорданка Фандъкова ще предложи на Столичен общински съвет спестените 2 210 000 лв. от решението на МОСВ да намали размера на отчисленията за депониране, които се заплащат от общините, да бъдат пренасочени за допълнително миене и метене в план-сметката за почистване на София през 2020 година.