Митничарите на Калотина взимали такса „почерпка“, връщали ресто

arest-kalotina-custom-agents
Снимка: МВР

Члeнoвeтe ca иcкaли и пoлучaвaли пaри в рaзлични рaзмeри oт вoдaчи нa МПC-тa, прeдимнo oт турcки грaждaни. Иcкaли ca пaри и oт бългaри, кoитo ca влизaли в Бългaрия, кoгaтo ca трaнcпoртирaли cтoки“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод вчерашната акция на граничния пункт.

Арестувани митничари на Калотина. Видео: МВР

Операцията бе осъществена от служители на ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност“ в МВР, ГДНП, СДВР и антикорупционната комисия, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Разследването е започнало през май 2019 г. след подадени в Дирекция „Вътрешна сигурност“ множество сигнали от граждани за искани парични суми под формата на такса почерпка.

Снимка: МВР

Групата е действала от началото на 2019 г., на върха на пирамидално изградената структура стоял началникът на митнически пункт Калотина, а в състава й участвали митнически инспектори и гранични полицаи. Искането на сумите ставало директно или чрез мимики и жестове, според събраните данни ролята на граничните полицаи била да създават проблем, без да имат основание за това, и да препращат шофьорите към митническите служители за извършване на евентуална проверка с рентген или щателна митническа проверка.

Арестувани митничари на Калотина/Снимка: МВР

Средно по 800 до 1000 евро се събирали на смяна, като разпределението ставало по следния начин – всеки от участниците в престъпната схема заделял по 50 евро, която предавал на началника на митническия пункт, а останалото  се разпределяло между другите участници. В хода на процесуално – следствените действия от домовете на задържаните са иззети наркотични вещества, митнически пломби и парични средства – левове, турски лири и евро.

Директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Стефчо Банков допълни, че в структурата са постъпили множество сигнали от граждани, повечето от които турски. Те съобщавали,  че през ГКПП – Калотина не било възможно да се премине, без да се плати. Той поясни, че в хода на проведеното разследване тези сигнали са били потвърдени, а успешната операция е съвместно дело на всички участвали в нея структури и е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура. Ст.комисар Банков допълни, че по инициатива на дирекцията по случая е работено и със сръбските партньорски служби.

Като обвиняеми са привлечени 20 души, като сред тях е началникът на митническия пункт Калотина, 15 митнически инспектори и четирима гранични полицаи.