Миряни със свещи бяха първите пътници на нощния градски транспорт

нощен-транспорт

Миряни със свещи бяха първите пътници на нощния градски транспорт. Прибиращите се от църква след Великденската служба използваха нововъведението в столичния транспорт, за да се придвижат до домовете си.

Нощният градски транспорт в столицата тръгна официално в 24.00 часа на 7 април. В София вече са поставени и спирки, където пътниците могат да чакат автобусите от нощните линии.

нощен-транспорт
Прибиращи се от църква граждани бяха първите пътници на нощните автобуси в столицата

 
Нощният транспорт е нова услуга в София. Линиите са четири, цената на картата е 2 лв. Във всеки автобус ще има контрольор, който ще продава картата и ще следи да няма нередовни пътници. Тя важи за четирите линии и с една карта човек може да се прекачва на друга линия през цялата нощ. Редовните карти за градската мрежа не могат да се ползват за нощен транспорт. На картата за нощен транспорт ще бъде изписвана и датата.

Четири автобусни линии, с пресечна точка в центъра на София – на площад „Княз Александър I“, ще прекосяват по диагонали столицата, за да достигнат до големите крайни квартали. На площада, където се пресичат четирите линии, всеки пристигнал автобус ще изчаква 5 минути, за да може пътниците да извършат трансфер. Нощните автобуси осигуряват превоз на пътниците от 00.00 часа през нощта до 04.00 ч. сутринта. Линиите са номерирани като N1, N2, N3 и N4. Автобусите ще се движат през интервал от 40 минути и ще спират на обозначените спирки, когато има чакащи пътници, или желаещи за слизане.

Нощните линии ще се обслужват от 14 климатизирани автобуса. От съображения за сигурност водачът ще бъде отделен от салона за пътници, ще има и паник-бутон за връзка с полицията в случай на необходимост. За сигурност на пътниците колите са снабдени с видеонаблюдение.
 
Засега Столична община планира нощните автобуси да се движат до края на годината.

Вижте разписанието на нощния транспорт