Минимум 1,54 лв. първоначална такса за такси в София

taxi-in-sofia

Първоначалната такса за повикване на такси да стане в размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег. Това предвижда изменение в наредбата за таксиметрови превози на Министерство на транспорта.  Проектът е публикуван за обществено обсъждане и предстои да влезе в сила от началото на следващата година.

Браншът настоява за увеличението от година. Една от основните причини са кратките курсове, които били голяма част от работата на таксиметровите шофьори, но не са толкова изгодни. 

Ако промените бъдат приети,  първоначалната цена преди още да започне да работи броячът,  може да бъде от два до три пъти от минималната тарифа за км в населеното място. В София тя е 77 стотинки на км през деня и 88 ст. през нощта. Така, ако си хванем такси в столицата, сметката  може да започне минимум от 1,54 лева през деня и 1,76 лева нощна тарифа. 

От браншовата организация на таксиметровите водачи казват, че повечето от тях в столицата ще се съобразят с долния праг на увеличението.

Такситата ще трябва да имат на предното стъкло светлинен индикатор, който се управлява от таксиметровия апарат, гласят новите тестове. Този индикатор трябва да има три хоризонтално разположени светлини – две червени и зелена по средата. Зелената ще свети, когато таксито е свободно.

Лявата червена ще свети, когато е заето и работи на дневна тарифа, а когато има клиент и е на нощна тарифа трябва да светят двете червени светлини.

Таксиметровите шофьори на протест

„Почти всички превозвачи се страхуват от нелоялна конкуренция и най-вероятно ще си направят да бъде началната такса два пъти от цената, която е определена от Столична община. Не вярвам клиентите да направят отлив за някакви 84 стотинки на курс, точно това ще се получи в София”, посочва Спас Атанасов  – председател на Браншова камара на таксиметровите водачи.

Наредбата поставя таван и за цената на извънградските превози. Ако всичко върви по план, промените ще влязат в сила от началото на следващата година.