Минералната баня в Банкя отваря за посетители следващото лято

минерална-баня-в-банкя
Снимка: Фейсбук/Йорданка Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви реставрацията на Царската баня в Банкя. Следващата година по това време спа комплексът ще отвори врати за посетители. Най-вероятно банята ще бъде дадена на концесия, с право на строителство на плувен басейн.

Тази година общината инвестира над 20 млн. лв в използването на минералните води на София за хората. Реконструкцията на банята в Банкя започна през ноември 2018 г. и всичко трябва да е готово до май 2020 г.

Част от елементите , които се запазват в оригинал, са дървените съблекални, като за целта първо се сваля старият лак, дървото се шлифова и след това отново се лакира.

Минерална баня Банкя
Минерална баня Банкя. Снимка: Фейсбук/Йорданка Фандъкова

За да почерпи опит за най-работещия вариант за управление на банята, кметът на Банкя и екипът му са посетили различни спа центрове в Будапеща, Баден и други европейски градове.

Най-вероятно банята ще бъде дадена на концесия с право на строителство на плувен басейн с дължина 25 м. Той ще се намира на ниво -1 при спа центъра и ще е покрит с прозрачен купол, за да влиза и естествена светлина.

Минерална баня Банкя. Снимка: Фейсбук/Йорданка Фандъкова

Ето какво каза Йорданка Фандъкова във Фесйбук относно реставрацията на банята в Банкя :

До края на годината ще завършим реставрацията на сградата минералната баня в Банкя и тя ще започне да работи като балнео и СПА-център. Строителните дейности завършиха и вече се работи по консервация и реставрация, като всички детайли се запазват в автентичния им вид.
Сградата ще се отоплява с минералната вода, която след като мине през басейните ще се използва в изградения енергиен център.

Планираме тази година да започнем реставрацията и възстановяването и на баните в „Овча Купел“ и Горна Баня. Поискахме ги от държавата, за да можем да се погрижим и за тях и да ги запазим за поколенията.

До месец-два ще започне да работи вътрешния басейн с минерална вода в парк „Възраждане“, който изградихме.

 В момента се проучва и минералната вода в кв. „Надежда“ до 55-о училище“.

ДОГОДИНА ЩЕ ОТВОРИ ВРАТИ МИНЕРАЛНАТА БАНЯ В БАНКЯ