1.5 милиарда лева бюджет на София за 2018

sofia-skyline
София е с 1.5 милиарда лева бюджет за 2018

Проектобюджетът на София за 2018 година е 1,549 млрд. лева. Парите са с 220 милиона лева повече от миналата година. Бюджетът бе внесен за разглеждане в Столичния общински съвет на 12 януари от кмета Йорданка Фандъкова.

Най-важният обект за София си оставя строежа на третия метродиаметър на метрото, като за първите 12 метростанции ще бъдат изразходвани 327,38 млн. 

103,675 млн. лева ще бъдат вложени в реконструкции на улици и булеварди, изграждане и ремонт на улици в кварталите, цялостни ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения. В това число само за кварталните улици са заложени малко над 37 млн. лева, а за улично осветление – 6 млн. лв.

46 милиона лева ще бъдат вложени в ремонт и реконструкция на центъра на София.

103 милиона лева от предложения бюджет ще бъдат вложени в цялостни ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения, реконструкции на улици и булеварди, изграждане и ремонт на улици в кварталите. За кварталните улици са предвидени малко над 37 млн. лева, а за улично осветление – 6 млн. лв. 

От основните пътни артерии продължава превръщането на Тодор Каблешков в дублиращ път за Околовръстното шосе с постепенното му разширяване по цялото негово протежение от бул. Цар Борис Трети до бул. Черни връх при мол Парадайс. Дострояването и модернизирането на бул. Монтевидео в Овча купел също е на дневен ред, след като доста работа бе отметната през 2017 г., включително чисто нов над 1-километров участък. Реконструкция е предвидена и за бул. Българска армия. Централният булевард Пенчо Славейков ще бъде обновен в цялото си трасе от ул. Цар Асен до бул. Тотлебен с Пирогов.Нов вид ще придобие бул. Македония, където трамвайното трасе ще стане зелено, както на Руски паметник. Оттам пътната артерия води своето начало.
Предвижда се промяна на градското пространство по „Граф Игнатиев“, където трябва да се промени трамвайното трасе. Реконструкция и за околните пътни артерии като „Солунска“ , „Паренсов“ и  „6-и септември“.

Бюджет от 11 милиона лева се предвижда за възстановяване на паркове и градини. В плановете са включени реконструкция на Западен парк, входът на Южен парк откъм бул. „Гоце Делчев“ и първи етап на парк „Въртопо“. Освен това се предвижда разширение на новия парк „Възраждане“ с още 25 дка, като на част от тях по план трябва да бъде изграден първият в София детски аквапарк. Продължава залесяването и озеленяването – предвидени са средства по проектите „Новата гора на София“ и „Моето зелено училище“, а отделно общината планира засаждането на 2000 дървета по основни улици и булеварди.

Продължава модернизацията на градския транспорт – провеждат се процедурите за закупуване на 142 автобуса на природен газ и първите 20 електробуса. По ОПРР е спечелен проект за закупуване на 13 нови трамвая, които ще се движат по линия № 5. Ще се работи по надграждането на системата за управление на трафика.

Отделно, главният архитект Здравко Здравков работи по приемането на нова наредба за градски дизайн.