Mетрото се разширява с още 3 км и три нови станции

През есента на 2021 г. „Метрополитен“ ЕАД подписа три договора за изграждането на три станции и прилежащите им тунели от разширението на третата линия на софийското метро под бул. „Владимир Вазов“ в кварталите „Хаджи Димитър“ и „Левски-Г“, съобщиха от „Метрополитен“ ЕАД.

Срокът за изпълнение е 39 месеца, което означава, че трикилометровото трасе ще е готово в края на 2025 година.

Единият от тези три договора е с „Трейс Груп Холд“ АД, изпълнител на обособена позиция 2, включваща изграждането на метростанция „Тракия“ и прилежащия ѝ тунелен участък до станция „Ст. Георги Аспарухов“. Вторият договор е с дружеството „Джи Пи Груп“ АД, което ще изпълнява обособена позиция 3, включваща изграждането на „Стадион Георги Аспарухов“ и прилежащият ѝ тунелен участък до действащата станция „Хаджи Димитър“. Третият договор е с фирма „Монолит София“ АД, която ще изпълнява обособена позиция 1, включваща изграждането на метростанция „Владимир Вазов“ и прилежащия й тунелен участък до станция „Тракия“.

В момента изпълнителите усилено работят по проектирането и организацията на строителните площадки – включително създаването на временна организация на движението по бул. „Владимир Вазов“ с цел обособяване на площадките в рамките на месеците март и април и започване на същинската работа по изграждането на метростанциите и тунелите, информират от „Метрополитен“.