Метро до „Арена Армеец“ и кв. „Левски“ през 2025 година

metro-sofia-1

Столична община планира да бъдат построени два нови участъка от метрото, с което то да достига до „Арена Армеец“ и квартал „Левски“, пише „Труд“.

От 2021 до 2024 година е предвидено да се изгради третият етап от третия метродиаметър. Той включва 3 км. трасе и три нови станции по булевард „Владимир Вазов“ през кв. „Хаджи Димитър“ до квартал „Левски обясни за „Труд“ директорът на столичния метрополитен инженер Стоян Братоев.

До 2025 година е предвидено да се работи по 4-ия етап. Това е 6 километрово разклонение с шест станции към кв. „Слатина“, зала „Арена Армеец“ и бул. „Цариградско шосе“.

В момента се строят първия и втория етап на третия метролъч. До Нова година ще бъдат пуснати първите 8 км. – от бул. „Вл.Вазов“ до „Красно село“, а в средата на 2020 година – 4-те км. през „Овча Купел до Околовръстен път.

За следващия програмен период на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ от 2021 до 2027 година, от Столична община се предлагат трети и четвърти етап. „След 2025 година ако има финансиране може да се построят и други“, уточни инж. Братоев. „Готови сме с проектите към „Люлин“ и „Симеоново“, съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова. Превиждат се разклониния от станция „Люлин од Околовръстния път и от „Бизнес Парк“ до Симеоновския лифт. В по-далечна перспектива е обсъждан на експертен съвет и вариант за продължение на втората линия от станция „Витоша“ към кв. „Студентски град“. Работи се и по ново трамвайно трасе по бул. „Т. Каблешков“ близо до станция „Витоша“ и за да не пречи на изграждането му тя е построена по-дълбоко в земята.

УДЪЛЖАВАТ МЕТРОТО КЪМ „АРЕНА АРМЕЕЦ“ И СИМЕОНОВСКИЯ ЛИФТ

Догодина стартира и довжедащият транспорт с бусчета от кварталите до метрото. Първите разработени схеми са за кв. „Овча купел“, кв. „Горна баня“ и кв. „Витоша“, съобщи Йорданка Фандъкова.