Медици от „Пирогов” блокираха булеварда пред болницата. От Министерството на здравеопазването извадиха доказателства за злоупотреби

protest-na-medici-v-pirogov

Протест на медици от „Пирогов” блокира булеварда пред болницата. Те не са съгласни с отстраняването на проф. Асен Балтов от директорския пост в лечебното заведение. 

Лекарите спряха за кратко движението по бул. „Цар Борис III” в посока центъра. Служителите на спешната болница споделиха, че са изключително обидени от това, което се случва в „Пирогов”. От КНСБ и Федерацията на синдикатите от здравеопазването – КНСБ също излязоха с позиция след отстраняването на проф. Балтов. Те изразяват категорично несъгласие с „уронването на доброто име” на спешната болница.

От Министерството на здравеопазването показаха документи от направената проверка в болницата и разкритите злоупотреби. Ето какво заявиха от здравното министерство:

Резултати от проверката на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Във връзка с обществения интерес и инициирания от бившия директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ сутрешен протест на служители, публикуваме данни от Протоколи за извършена проверка от НЗОК със заличени лични данни.

В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“. 

С част от протоколите за установени нарушения може да се запознаете в прикачения файл.