Магистрала Люлин става част от „Струма“. Ще имаме и магистрала Европа

magistrala-evropa
Снимка: АПИ


Пътят Калотина – София ще се казва Магистрала Европа

Магистрала „Люлин“ става част от магистрала „Струма“, а пътят Калотина – София става магистрала Европа, която ще включва и Северната скоростна тангента. Това е предвидено в решение на Министерския съвет (МС), с което се утвърждава списъкът на републиканските пътища и се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.

Автомагистрала „Люлин“ се присъединява към „Струма“ поради малката си дължина – 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ „Струма“ трасе. Така участъкът „София – Перник“ става част от пътя „София – Перник – Дупница – Благоевград – Симитли – Кресна – Сандански – граница Гърция“, съобщи пресцентърът на МС. 

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина – София в участъка от граничния пункт до пътен възел „Драгоман“, като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман. Предстои подписване на договор и за още един участък от него – между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата със Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка, а избраното име ще е магистрала Европа. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето, се казва в съобщение.

С правителственото решение мостът на река Дунав в посока Русе – Гюргево за частта на територията на България се определя за съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища, съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение.

Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея.