Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии, съобщиха от аеропорта

sofia-airport-airplanes-letishte-sofia

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии, съобщиха от концесионера СОФ Кънект, цитирано от БТА. Това е първият аеропорт в България с такава акредитация – Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation. Според СОФ Кънект такава имат само още 8 летища в Европа – новото летище на Истанбул; парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел. Акредитацията се определя от европейската асоциация на летищата ACI EUROPE, става известно още от съобщението, а най-високата оценка е Ниво 5. 

„Тази оценка потвърждава ангажимента на компанията към изпълнението на ЕSG стратегията и намаляването на въглеродния отпечатък в съответствие с глобалните климатични цели. Високата акредитация е резултат от целенасочените усилия и ангажираност на целия екип на летище София и демонстрира нашата решимост да постигнем пълна въглеродна неутралност до 2036 г.“, заяви Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

В стратегическият план на СОФ Кънект е включена пълна декарбонизация с 15 процента компенсации до 2036 г. За тази цел летището е закупило 34 електрически автомобила и няколко хибридни, участва в програмата на OMV за въглеродни компенсации, за да сведат до нула емисиите от автотранспорта и планира изграждането на собствени и на публично достъпни зарядни станции за електрически автомобили. СОФ Кънект инвестира над 14 милиона евро за дигитализиране на процесите на летището, което е част от ESG стратегията на компанията. Предвижда се и изграждането на соларна електроцентрала с капацитет от 20 мегавата с батерии за съхранение на произведената енергия. Тя се очаква да бъде завършена до 2035 г. и ще покрива значителна част от енергийните потребности на летището, пише още в документа.