Лекари във ВМА преглеждат безплатно за лаймска болест

karlez

ВМА организира безплатни консултации и прегледи за всички лица над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи, съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите ще се проведат от 19 до 21 юни 2019 г., от 10:00 до 14:00 ч., в кабинет 108 на Катедра „Инфекциозни болести“.

Лаймската болест е най-широко разпространената в България инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж. Най-честата клинична проява е кожен обрив, на мястото на ухапването.

През последните няколко летни сезона специалистите от Катедра „Инфекциозни болести“ към ВМА установиха множество случаи на Лаймска болест, довела до засягане на нервната система.

Oбщините в страната започват извънредна акция „Кърлеж“ заради бума на ухапани през последния месец. Миналата седмица в София беше извършено извънредно пръскане срещу кърлежи Обикновено пръсканията са два пъти в сезона, но сега се налага заради повишената им популация. Това съобщи завеждащата отдел „Паразитология и ДДД“ в Столичната регионална здравна инспекция Цезарина Илиева. Първото от тях е през април-май, а второто в началото на септември.

В градските паркове и градини са извършени двукратни обработки срещу кърлежи, като по преценка на експертите на някои зелени площи са възложени и допълнителни, казаха от Столична община и допълниха, че през април е направена обработка и срещу ларвите на комарите, уточниха, че обработките се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие. Контролът за правилното прилагане и използване на препаратите (биоциди) периодично се извършва от Столичната регионална здравна инспекция. Използват се препарати, одобрени от Министерство на здравеопазването. За пълната им ефективност е 24 часа след пръскане времето да е без валежи. Наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на третираните организми, припомниха още от Столична община. Всяко пръскане се осъществява в присъствието на инспектор от СРЗИ и служители на дирекция „Зелена система“ на общината.

От 200 до 500 лева е глобата за районно кметство, ако пропусне да организира пръскането срещу гадините. Тази година Столичната РЗИ е наложила санкция само на една районна администрация.

През месец юли предстои обработката на тревните площи в София срещу бълхи. Ръстът на пострадалите от ухапване се обяснява с влажната пролет и топлото време, които съдействат за растежа на тревната растителност и популацията на кърлежи и комари край морето.