Купуваме карта за градския транспорт в София на разсрочено плащане

troleybuss-v-sofia

Годишната карта за целия градски транспорт в София при разсрочено плащане да струва 380 лева. Това предложение одобриха на съвместно заседание две общински комисии – по бюджет и финанси и по местно самоуправление. Преди седмица комисията по транспорт прие тази карта да струва 400 лева с плащане на две вноски.

В момента годишната карта струва 365 лв., а промените за разсрочено плащане гласят, че това ще ствава на две вноски – първата от 200 лв. и втора от 180 лв., която трябва да бъде внесена до края на четвъртия месец от закупуването на картата. Така общата стойност на картата ще бъде 380 лв. При плащане накуп обаче цената се запазва.

Срещу предложението възрази изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. Той обясни, че се притеснява, че при разсрочване на вноските на 100 и 80 лв. хората ще спрат да купуват едномесечните персонални карти за цялата градска мрежа, които струват 50 лв.

Дилчев поясни, че в момента едномесечните карти са основният превозен документ в столицата и допусна, че при облекчаване на условията за покупка на годишна карта пътниците масово ще се пренасочат към тях.

Димитър Дилчев допълни, че очакванията му са при преминаването на пасажерите от месечни на годишни карти ЦГМ да не реализира приходи в порядъка на 500 000 – 600 000 лв. Постъпленията можели да бъдат наваксани само, ако Столична община привлече нови около 1500 -1600 клиенти на годишни карти.

Предстои Столичният общински съвет да обсъди и гласува разсроченото плащане на годишната персонализирана карта за цялата градска мрежа.