Колко ще струва новата зелена зона в София?

zelena-zona-sofia

1,2 млн. лв. ще струва разширението на зелената зона с 5000 места в четири района на София. Това съобщи общинският съветник и зам.-председател на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков пред „Монитор“.  

Районните кметове на „Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“ са поискали повече места за платено паркиране след проведени обсъждания с жителите на кварталите.   Идеята е в „Красно село“ зелената зона да обхване карето от улици между булевардите „Иван Гешов“, „Пенчо Славейков“, „Ген. Тотлебен“ и улица „Георги Софийски“. Във „Възраждане“ се предвижда платено да стане паркирането между булевардите „Сливница“, „Константин Величков“, „Александър Стамболийски“, улиците „Гюешево“, „Партений Нишавски“, „Българска морава“, „Камен Андреев“, „Добруджански край“, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ – ул. „Опълченска“ и ул. „Димитър Петков“. В район „Оборище“ се предлага да се плаща за паркиране в карето между булевардите „Христо и Евлоги Георгиеви“, „Данаил Николаев“ и „Ситняково“ и улиците „Черковна“ и „Султан тепе“.  

През октомври миналата година в район „Средец“ в участъка между булевардите „Цариградско шосе“, „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Михай Еминеску“ и улиците „Мизия“ и „Хан Омуртаг“ бяха разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 инвалидни. В „Лозенец“ също бяха въведени 3500 места за платено паркиране. Новата платена зона обхвана участъка между булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Драган Цанков“, „Джеймс Баучер“ и „Черни връх“. Сега районният кмет Любомир Дреков предлага да се плаща за спиране на колите и в останалата част от квартала.Към исканията на четирите района се очаква да се присъедини и район „Триадица“.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка на стойност 2 млн. лв за реконструкцияна тротоарите в платените зони за паркиране. Очаква се да бъдат ремонтирани над 100 нови места, по които да минат пешеходците. За улеснение на паркирането в столицата ще изградят и три нови буферни паркинга в „Люлин“, на „Централна гара“ и при националния стадион „Васил Левски“, който се очаква да бъде готов още през тази година.
ЗЕЛЕНА ЗОНА СЕ УВЕЛИЧАВА С 5000 МЕСТА