Кметът на „Лозенец“ поиска премахването на небостъргача „Златен век“

zlaten-vek-artex

Новият кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов от „Демократична България“ е отправил писмено искане до началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов да издаде заповед за премахване на сградата „Златен век“.

СЪДЪТ ОТМЕНИ ЗАПОВЕДТА ЗА СПИРАНЕ НА СТРОЕЖА НА „ЗЛАТЕН ВЕК“

Внесеното в ДНСК становище на кмета Павлов аргументира искането със загубилото правно действие разрешително за строеж на 120-метровия небостъргач. То бе в сила до ноември 2017 г.

„Становището на Константин Павлов идва да запълни шестмесечното мълчание от страна на главния архитект на Столичната община, арх. Здравко Здравков, след като през април 2019 г. началникът на ДНСК го задължи да се произнесе по казуса“, заявяват от „Демократична България“.

СПИРАТ СТРОИТЕЛСТВОТО НА НЕБОСТЪРГАЧА „ЗЛАТЕН ВЕК“ НА ФИРМА АРТЕКС

Районният кмет на „Лозенец“ Константин Павлов в отделно искане до кмета Йорданка Фандъкова и до главния архитект Здравков настоява за служебно изменение на действащия Подробен устройствен план на кв.272, местност „Лозенец I част“. С изменението предвижданията в ПУП-а да бъдат приведени в съответствие с Общия устройствен план. Това значи строежът да не е по-висок от 26 м кота корниз, каквото е изискването на ОУП за този район на София.

Според първото разрешение за строеж на „Златен век“, издадено на 26 януари 2007 г., височината му може да е 120 м.