Кметът на Красно село спря общинската програма „Европа“, пропадат 44 проекта

kmet-krasno-selo-stanislavova
Снимка: Фейсбук/личен профил

Одобрените тази година проекти по Програма „Европа“ няма да могат да се реализират, поради внесена жалба в съда от кмета на район „Красно село“ Росина Станиславова, срещу решение на Столичния общински съвет (№ 321 от 10.06.2021) относно обявяване на класиране и финансиране на проектни предложения по програмата за 2021 г.

Жалбата е подадена в последния възможен ден, спира изпълнението на решението, а одобрените кандидати не могат да бъдат финансирани.

„За града ни това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици; деца и младежи, лишени от родителска грижа, деца и млади хора в риск от социална, образователна, културна и икономическа изолация и в неравностойно положение; студенти, психолози, социални работници; лекари и възстановили се от КОВИД-19 пациенти; възрастни граждани; бъдещи и настоящи родители; групи граждани в риск от насилие; професионалисти в сферата на културата, архитектурата, урбанистиката, журналистиката, туризма и много други, коментира председателят на Програмния съвет на Програма „Европа“ Екатерина Йорданова. 

В средносрочен план, спирането на Програмата носи негативи за всички софиянци, които традиционно се ползват от резултатите по проектите и работата на организациите в София, допълни тя. 

От 13 години Програма „Европа“ на Столична община насърчава реализацията на качествени проекти от неправителствени организации, следвайки принципите на равнопоставеност на кандидатите, обективност, прозрачност и конкурсно начало.

Проектите на организациите отговарят на одобрени от Столичния общински съвет приоритети, които са важни за развитието на столицата. През последните години по нея са реализирани 386 проекта, от подадени 1 055 проектни предложения на обща стойност 4,56 млн.лв. И тази година Програма „Европа“ продължава да е много актуална за съвместната работа между местната власт и гражданския сектор и интересът от неправителствените организации е висок. За 2021 г. са получени с 41% повече проектни предложения спрямо 2020 и 2019 г., уточняват от Столична община.