Кина, театри, концерти, молове, фитнеси, спортни зали, заведенията и хотели – само със сертификат

restaurant-panorama-hotel-marinela
Кадър: bTV

„От четвъртък дейностите на закрито ще се осъществяват при представянето на зелен сертификат“.  Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по повод новите К-19 мерки, които ще влязат в сила в България. Предвижда се всички дейности, които се извършват на закрито, да се случват само при наличие на зелен сертификат и контрол на входа от организаторите на събитието.

Министърът уточни, че за целта хората, желаещи да посещават събития на закрито, трябва да имат завършен ваксинационен цикъл или отрицателен PCR или антигенен тест. Проверяващите също ще са задължени да притежават зелен сертификат. Важащите до момента изисквания като това за спазване на отстояние между масите отпадат.

„Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки“, обясни Кацаров.

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър, която ще бъде разпространена по-късно през деня. Препоръката на здравния министър е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестове и издават сертификати.