Картите с маршрутите за нощен транспорт в София вече са готови

нощен-транспорт
Източник: Транспорт за София

Във всеки автобус, който ще обслужва четирите маршрута на нощния градски транспорт, има инсталирани две видеокамери, които ще следят за сигурността на пътници и персонал. Шофьорите имат и паник бутон в случай на нужда.

Автобусите тръгват от 7 април и ще се движат по четири маршрута, които ще се срещат в центъра на града, за да могат да се прекачват пътниците.

Билетът за нощния транспорт ще струва два лева и ще се продава от кондуктори във всеки автобус, а не от шофьора. Билетът няма да може да се купува и предварително, а абонаментните карти за градския транспорт няма да важат.

Картите с маршрути на нощния градски транспорт вече са готови, като може да се намерят както на всеки пункт на Център за градска мобилност, така и на спирките на градския транспорт. Подробна карта на маршрутите и часовите разписания ще могат да се разглеждат и на официалния сайт на Центъра за градска мобилност. За по-добра ориентация на пътниците ще бъдат поставени и указателни табели. Те ще бъдат светещи и ще бъдат позиционирани там, където спирките на нощния транспорт не се засичат със спирките на редовните линии, които се изпълняват през деня. А където се дублират спирките на дневния и нощния транспорт, ще бъдат поставени допълнителни табели, че там преминава и нощен транспорт и хората могат да разчитат на него. 
Тук може да разгледате картата в по-голям мащаб: 
https://www.sofiatraffic.bg/media/uploads/sumc-night-map.png

Всички автобуси, които ще изпълняват разписанията на нощния градски транспорт в София, са оборудвани с видеонаблюдение, така че да се гарантира сигурността на шофьорите и пътниците. Това каза в интервю за БНТ зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. 

Нощният градски транспорт в София тръгва от 7 април.

Автобусите ще се движат от полунощ до 4 ч. сутринта. Общата спирка на четирите линии, които ще носят номера N1, N2, N3 и N4, ще е на площад „Княз Александър Първи“. Цената на нощната карта за всички линии е 2 лева, като тя ще се продава от кондуктори вътре в автобусите.

Където спирките на столичния нощен транспорт не се засичат със спирки от редовните линии, които се изпълняват през деня, ще бъдат сложени допълнителни указателни табели, така че хората да знаят къде спират нощните автобуси, обясни Крусев. А където спирките се засичат с дневния градски транспорт, ще бъдат поставени допълнителни табели, че ще има транспорт и през нощните часове.

Билетите за нощния градски транспорт в момента са в печат, каза Крусев.

нощен-транспорт
Автобусите за нощния транспорт са готови.
Снимка: Транспорт за София

На интервал от 40 минути ще се движат всички основни линии на нощния градски транспорт.

Всички линии ще се пресичат на пл.“Александър I“, където ще има специален спиркознак. Интервалът на движение ще бъде през 40 минути. 

Абонаментните карти няма да важат, а всеки пътник ще трябва да заплати 2 лв. за пътуването.Превозните документи ще се купуват от кондуктори, каквито ще има във всеки автобус, а автобусите ще бъдат снабдени с видеонаблюдение.  

Мерките за сигурност са увеличени. Във всяко превозно средство на нощния транспорт, ще има паник бутон и преграда, която отделя шофьора от пътниците. На всяка спирка, на която спира нощен транспорт ще има знак, отбелязващ това. Ако няма хора на спирката, автобусът няма да спира. Ако някой иска да слезе, трябва да заяви това с натискане на бутон. Пътниците на всяка спирка ще могат да следят кога идва автобус от сайта на Центъра за градска мобилност.