Карта на Витоша от камък ще замени фонтана на „Витошка“

karta-na-vitosha-витоша
Проектът за карта на Витоша

Карта на Витоша от подова мозайка ще замени фонтана на „Витошка“. Идеята е на художника Боян Добрев, който е автор на проекта „Зеленото сърце на Витоша“. С поставянето и, художествено обработена карта на Витоша ще замени злополучния фонтан, на едноименния булевард в София.

Авторът, професор Боян Добрев е от катедра „Стенопис“ на Националната художествена академия. 

„На това място трябваше да има нещо, което е свързано с Витоша. Витоша е много важен компонент от нашия град и наистина е нашето „зелено сърце“. Опитах се да намеря пресечната точка между множеството възможни подходи, които живеят във всеки един от нас на тема изкуство. Потърсих една карта като изказ за ролята на Витоша в София. Това е географска карта на художественото изображение на Витоша. Размерите ѝ са 7.50 на 7.50 метра. Тя би дала възможност на хората да се разхождат по нея и да усетят по различен начин всяко едно от тези места, които знаем от поколения“, разказа професор Добрев пред БНР.

 Изображението запазва информацията, която една карта съдържа и това е съзнателно търсен ефект. Запазвайки ролята на достоверна географска карта на художественото изображение, авторът му придава функция, която за много голям процент от зрителите би била разбираема и близка, но всъщност основната идея е природния резерват до София, който е  една от най-привлекателните му характеристики – Витоша – „зеленото сърце“ на София. Съчетани са в едно – документално изображение плюс  визуална структура и цвят, съответстващ на основната идея.

Мозайката ще бъде реализирана с максимално трайни за целта материали, с оглед на факта, че тя е улична настилка и се предвижда по нея да преминава голям поток от пешеходци, както и това, че ще е изложена целогодишно на атмосферни влияния и сняг. Материалите ще бъдат с 2 см дебелина и съобразена за условията степен на устойчивост.

В момента – 5 години след откриването си, фонтанът, наречен „биде“ от столичани е с разбита мазилка и отново се нуждае от ремонт. Преди 2 години Столичната община обяви конкурс  и този проф. Добрев беше одобрен от общинарите.