Kамери в София ще засичат дори говорещите по телефон шофьори

4956
trafic-camera
Снимка: PIxabay

Над 200 допълнителни камери ще засичат за нарушения в района на светофарите

Над 200 допълнителни камери в столицата ще засичат за нарушения. Става въпрос за уредите, които в момента са монтирани на светофарите, за да следят трафика.

До няколко седмици се очаква системата на Центъра за управление на трафика  да бъде свързана с тази на „Пътна полиция”. Така в реално време от тук ще уведомяват КАТ за всяко заснето нарушение. Например – минаване на червено, говорене по телефона без необходимото устройство или неправилни маневри. А санкционирането ще става чрез фиш.

Системата на центъра за управление на трафика вече засича едно нарушение – каране в бус лента.

Чрез камерите по светофарите ще се следи и за неправилно паркиране.

„Целта е да обръщаме внимание, да санкционираме водачите, които уж спират за малко, паркират на основни пътни булеварди , точно където се движи градският транспорт , причиняват огромни задръствания, изнервят водачите , намаляват видимостта”, посочи Кристиян Кръстев, заместник-кмет по транспорта в Столична община.

По данни на КАТ именно намалената видимост около пешеходните пътеки е причина за броя на тежките катастрофи с пресичащи.

„Над 1000 произшествия са настъпили в цялата страна с пешеходци… 73-ма пешеходци са загубили живота си”, посочва Росен Рапчев от Държавна агенция за безопасност на движението.

В 15% от случаите жертвите са от столицата. 

„Поставяме антипаркинг стълбчета преди почти всяка пешеходна пътека по широките булеварди на централна София, където имаме и градски транспорт , идеята е , когато е прекалено широк булеварда да се осигури достатъчно добра видимост”, заяви Кристиян Кръстев.