Камен Донев напуска сцената на Народния театър. Говори се за физически сблъсък между него и директора Васил Василев

kamen-donev

Камен Донев напуска сцената на Народния театър като актьор в „Животът е прекрасен“ с режисьор Александър Морфов. За ролята си актьорът има награда „Аскеер“.

Според наши източници, снощи след представление се е стигнало до физически сблъсък между Донев и директора Васил Василев в коридорите на театъра. На място е повикан и полицейски патрул.

В социалните мрежи Донев написа, че поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра напуска представлението.

„Излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите. Но чашата преля“, написа Донев в официалната си страница във Facebook. В поста си той допълва, че няма да позволи достойнството му да бъде погазено.

Народният театър излезе с позиция

Актьорът Камен Донев обяви, че напуска представлението „Животът е прекрасен“ и Народния театър „Иван Вазов“ поради „безобразното, арогантно поведение“ на директора Васил Василев.

„Излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите. Но чашата преля“, написа Донев в официалната си страница във Facebook. В поста си той допълва, че няма да позволи достойнството му да бъде погазено.

„Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър „Иван Вазов“ при други обстоятелства и друго ръководство“, допълни Камен Донев.

Народният театър излезе с позиция след напускането на Камен Донев:

Ръководството на Народен театър „Иван Вазов“ определи като манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, днес обяви, че напуска първата сцена като актьор в „Животът е прекрасен“ с режисьор Александър Морфов.

В позиция до медиите от театъра твърдят, че Камен Донев „за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси“.

„За участие в спектаклите от репертоара на НТ „Иван Вазов“ с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите.

При възстановяването на спектакъла „Животът е прекрасен“ такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра, като във връзка с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля.

Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор“,