Към момента 56 лица са задържани в спецализираната полицейска операция за наркотици

akcia-za-narkotici

От 0.00 часа тази нощ с моя заповед стартира специализирана полицейска операция за наркотици под кодовото име акция „Бяло”. Към момента имаме задържани 56 лица, в операцията участват над 3000 служители на полицията, жандармерията и служители на „Гранична полиция“. Това съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров, който даде брифинг в Министерския съвет заедно със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Проверяват се над 150 обекта, като до момента са установени престъпления за притежание, разпространение на наркотични вещества или управление на моторни превозни средства (МПС) под въздействието на такива. Операцията ще продължи и в следващите дни, информира Тодоров. Той допълни, че се проверяват всякакви видове обекти – търговски обекти, частни адреси, заведения, от целия спектър, където има данни, че може да има наркотични вещества.

Министър Демерджиев заяви, че акцията е на територията на цялата страна и целта й е противодействие на организираните престъпни групи, свързани с наркотици, както и на всякакъв тип престъпления по тази линия. „Отдавна не сме имали толкова мащабна акция, удовлетворително за мен е, че тя протича при много добро взаимодействие по места със структурите на прокуратурата“, посочи вътрешният министър. Според него могат да се намерят и други подобни сфери, в които полиция и прокуратура категорично и незабавно трябва да противодействат. По линия на наркотиците такава воля е на лице, подчерта министър Демерджиев.

Той каза, че резултатите от акцията ще бъдат отчетени в края на днешния ден. Според министъра се дава ясен и категоричен знак към лицата, занимаващи се с тази престъпна дейност, че държавата няма да толерира провеждането ѝ. Операциите и акциите ще продължат дотогава, докогато нивото на разпространение на наркотици в страната спадне рязко, категоричен е министърът. „Това положение, което наблюдаваме днес, не може да продължава“, допълни той.

По отношение на разпространението на наркотици около училищата министър Демерджиев съобщи, че има доклади от всички областни дирекции на МВР за предприетите мерки. Тези доклади в момента се преглеждат. Когато анализът е готов, резултатите ще бъдат оповестени, посочи вътрешният министър и съобщи, че се предвиждат много други акции. „В следващите дни очаквайте резултати по тях“, каза той.

В рамките на операцията тази нощ и рано тази сутрин са разбити две големи наркооранжерии – в с. Равно поле до София, където са задържани 4 души и в с. Томпсън до Своге, където са задържани двама души, които вече са били осъждани за разпространение на дрога. Един от арестуваните в с. Томпсън е свързан с т.нар. „Люлинска група“.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че обвинителите ще работят приоритетно по случаите, установени от МВР, в рамките на специализираната операция срещу наркоразпространението.