Кабинка на Симеоновския лифт се оплете в електрически кабел

electricheski-kabel-simeonovski-lift-kabinka
снимка: БНТ

Опасен инцидент стана вчера на Симеоновския лифт на Витоша. Една от кабинките се е заплела в електрически кабел, който преминава край трасето на лифта, предаде БНТ.  Няма пострадали при инцидента.

От „Витоша ски“, които стопанисват съоръжението съобщиха, че инцидентът е станал при провеждане на техническо изпитание с пълно натоварване на кабинката, а причината, според тях, е неправилно поставен електропровод.

В 12.35 кабинка на лифта за „Алеко“ се отклонява рязко и се заплита в намиращ са наблизо електропровод, буквално на метри от преминаващите под нея автомобили по Симеоновско шосе.

„Минавах с колата и видях случващото се. Кабината още се въртеше. Мисля, че след около 3 – 4 минути спряха кабината, след като разбраха какво се случва. Мисля, че лифтът се беше откачил от въжето. Една от кабините се беше закачила за кабелите и се уплаших и реших да се обадя. Не съм сигурен дали е имало хора вътре“, разказва очевидец.

От „Витоша ски“ съобщиха, че инцидентът е станал при изпитание на съоръжението от Агенцията по метрология, като е тествана напълно натоварена кабинка, но без хора вътре.

„При симулативно натоварване на кабинките с пълен капацитет, една от тях е закачила намиращ се в сервитута на съоръжението кабел със средно напрежение. Неговото поставяне по този начин е в нарушение на нормативните документи и поставя в риск живота и здравето на хората, които биха използвали лифта през идващия зимен сезон“.

От дружеството са сезирали всички компетентни институции за неправилно поставения кабел и настояват да се направи проверка на цялото трасе за предотвратяването на бъдещи инциденти.

От Държавна агенция по метрология и технически надзор установиха приплъзване на хващача на кабинката по време на инцидента.