Извънредното положение няма да бъде удължавано

bazar-iliyantsi

Правителството няма да поиска удължаване на извънредното положение заради коронавируса, което изтича на 13 май, но част от ограниченията и държавните инициативи за подпомагане на бизнеса и гражданите ще продължат да действат и след това за две месеца, а някои и повече.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че промени в два члена на Закона на здравето му дават право с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на болните, заразоносителите, контактните и влизащите от чужбина. Ананиев уточни, че задължителната карантина, за идващите от чужбина, остава.

Отменят се изпитите на учениците след 4 и 10 клас. Властите са преценили, че проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на следващата учебна година. Утре се очаква от министерството на образованието да обявят дати за зрелостните изпити след 7 и 12 клас.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов съобщи, че от 13 май се възстановява пълната работа на съдебната система. Остават ограниченията за частните съдебни изпълнители да налагат запори и да пристъпват към принудителни вземания.

Владислав Горанов поясни, че мярката 60/40 и другите инициативи за подпомагане на бизнеса и хората, изпаднали в затруднение, ще се продължат с два месеца до края на юни.