Измамна схема за нерегламентирани погребения разкриха служители на СДВР

patna-policia-traffic-police

Столичните полицаи работят за изясняване на случай на мащабна схема за нерегламентирани погребения. Сигнал за открити гробове на в местност край София близо до Банкя е получен в Девето РУ-СДВР на 23 май от местен жител, съобщиха от МВР.

Предприети са незабавни  полицейски действия. Извършен оглед, открити са погребани тела на починали. Образувано е досъдебно производство. Уведомена е прокуратурата. Предстоят комплексни процесуално- следствени дейности – допълнителни огледи, разпити,  претърсване, уточняване на съпричастни към нелегалните погребения. По случая е задържан мъж, на 51 години, който, по първоначални данни, извършвал погребенията вместо кремиране.  Повдигнато му е обвинение по чл. 209 от НК. Наложена му е мярка задържане за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на СРП.

По първоначални данни не става дума за убити, а за незаконно погребани хора, живели в различни хосписи в столицата. Предполага се, че мъжът е предлагал уреждането на кремация, но това не се е случило. Мъжът е признал за над 50 тела. Бусът на агенцията, с който е работел, е регистриран на името на 23-годишна жена.  

Разследващи допускат възможността заровените тела на починалите да са повече от откритите седем. За да бъде установена самоличността им, ще бъдат назначени ДНК експертизи.