Тентите и чадърите на заведенията в центъра на София – в четири цвята

sofia-bars-vitosha-boulevard
Въвежда се стандарт за външния вид на заведенията

Въвеждане на изисквания за минимално свободно пространство за пешеходци, вид на преградите за летните градини на заведенията в центъра на София, чадърите, тентите, както и в какви цветове да са те, предлага Столичната община, съобщиха вестник „24 часа“.

Всички изисквания за летните градини на заведенията в пешеходните пространства в центъра са описани в специални методически указания – част от проекта за нова наредба за рекламата и преместваемите обекти, Очаква се тя да бъде внесена до края на  февруари в Столичния общински съвет. След това ще има един месец за обществено обсъждане и документът ще влезе за разглеждане в СОС през април.

Поне 2 метра свободна ширина за преминаване на пешеходци трябва да има при поставяне на летни градини към заведенията от двете страни на улицата, ако тя е с ширина под 5,40 м. При по-големи улици мястото за поставяне на маси и столове не може да надвишава 1/3 от ширината на улицата, пише в указанията.

Поне 5,10 м пък трябва да е отстоянието между летните градини за пешеходните пространства, по които е предвидено и преминаване на автомобили със специален режим.

Определени са и минимални размери на маса за хранене: Посочва се, че ширината с два стола трябва да е 170 на 200 см. Алеята за сервиране пък трябва да е широка поне 90-100 см, а тази за преминаване – поне 60 см. Според указанията преградите за ветрозащита към летните градини трябва да са от 2 панела. Конструкцията им може да е от поцинкована стомана, а паната – от закалено стъкло.

Собствениците на заведения ще могат да избират между 3 варианта за цвят на преградите – антрацитносиво, перленоопалово зелено или шоколадовокафяво. избрани от системата за описание на цветовете RAL. Два са и вариантите за чадъри – поставени в средата – или със стойка, изнесена встрани. Конструкцията им е от поцинкован метал, а размерите на чадърите могат да варират между 200 –
250 см. Трябва обаче да са в квадратна форма. За текстилните им покрития са определени 4 цвята – перленобяло, рубиненочервено, перленоопалово зелено и антрацитносиво. Въвежда се и изискване чадърите да имат 15-25 см кант, където могат да бъдат сложени фирмени надписи. В указанията за тях е предвидена и възможност за поставяне на текстилни улами за защита и по-добро отводняване при дъжд. Описани са и изискванията за тентите. Те също ще може да са перленобели, рубиненочервени, перленоопалово зелени или антрацитносиви. Освен указания за конструкцията им се въвежда и изискване тентата да е на височина поне 220 см. Указват се и варианти какви да са стойките за чадърите и дори за екстериорните отоплителни системи.

“В последните години в София се увеличи интересът към създаване на възможност за консумация на открито пред заведенията в  пешеходните зони. В съществуващата наредба няма регламенти за оформлението на тези площи. Оборудването и видът им сега зависят от проектите на собствениците. Това обаче натоварва градската среда с различни по визия, цвят и конструкция тенти, чадъри, маси, кашпи и други елементи. Затова искаме да създадем регламент”, обясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е шеф на работната група, подготвила новата наредба.  

Главният архитект на София Здравко Здравков е обсъдил новите правила за летните градини с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и със собственици на заведения по “Витошка”. След приемането на наредбата те ще имат гратисен период, вероятно от 1 г., за да пригодят летните градини към новите изисквания.

“Предлагаме да се създадат правила за разполагането на масите, слънцезащитните покрития и ветробраните в заведенията. Определя се гама от допустими цветови решения и унифицирани модули на чадърите и тентите. Не се допуска поставяне на декинги и платформи за летни градини. Така ще се постигне единство при оформлението на уличните пространства, особено на пешеходните зони”, допълни Зарков. Инструкциите за вида на летните градини ще бъдат достъпни и всеки собственик на заведение, който иска да постави маси на открито, ще може да се информира, преди да инвестира, увери той.

Без реклами по покривите в историческия център на столицата.

Въвеждат по-голямо разстояние между билбордовете по булевардите. „За една година  премахнахме 500 незаконни реклами“, каза главният архитект на София Здравко Здравков.
Историческият център на София да бъде освободен от рекламни елементи. Това предвижда проектът за нова наредба за рекламата и преместваемите обекти, която тази пролет ще влезе в Столичния общински съвет. Сега в историческия център е разрешено поставяне само на рекламни елементи по покривите на сградите. В новата наредба се предвижда и по-голямо разстояние между билбордовете, поставени по булевардите. Така те също ще бъдат намалени. “За последната една година
сме премахнали около 500 незаконни рекламни елемента. Сред тях са арките, които бяха по булевардите “Сливница” и “Цариградско шосе”, както и телефонните кабини, които се ползваха като места за реклама. По заповед на кмета тече проверка на рекламите по главните булеварди – “Т. Александров”, “Царица Йоана”, “Черни връх”, “България”, “Симеоновско шосе”, “Цариградско шосе” и околовръстния път. Установихме 60 незаконни реклами, за които текат производства”, уточни Здравков.

Той подчерта, че предложенията за вида на летните градини на заведенията са обсъдени с бранша и че собствениците ще имат гратисен период, в който да се съобразят с новите изисквания. Здравков увери, че целта не е летните градини да са абсолютно еднакви и собствениците ще избират между различни варианти. Освен това с наредбата ще се въведе и диференциация в наема за ползването на общинската собственост. “Едно е да се поставят маси и столове, които могат да се ползват шест месеца, друго – да се поставят съоръжения, които могат да се използват целогодишно. Затова и наемът не може да е еднакъв”, разказа главния архитект Здравков.

Вижте още: СОФИЯ С НОВА НАРЕДБА ЗА ГРАДСКИ ДИЗАЙН