Започва изграждането на пробива на бул. „Тодор Каблешков“ от ул. „Луи Айер“ до бул. „Черни връх“

todor-Kableshkov

​​​Започва изграждането на бул. „Тодор Каблешков“ от ул. „Луи Айер“ до бул. „Черни връх“, което е изцяло нов пробив от булеварда и 1,4 км от третия градски ринг. Това се съобщава в сайта на Столичната община. Заедно с новоизграждащият се бул. „Филип Кутев“, бул. „Тодор Каблешков“ ще осъществи връзката между бул. „България“, бул. „Черни връх“ и бул. „Симеоновско шосе“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Новото трасе е продължение на вече построения бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „България“ до ул. „Луи Айер“ и също ще бъде с две пътни платна с широчина девет метра, съответно – три ленти по три метра, еднопосочни велоалеи с ширина два метра и тротоари средно по пет метра. В средата се обособява трасе за бъдещо трамвайно движение. Ще се изгради и ново улично ЛЕД осветление, се посочва в сайта. 

Проектът предвижда изграждане и реконструкция на канализация, водоснабдяване, ел.-разпределителна мрежа, телекомуникации, улично осветление, газoпровод. Ще бъде изграден нов мост над реката и преход към коригирания участък на р. Дреновичка, посочват още в сайта. 

Изграждането на третия градски ринг е от изключителна важност за подобряване на транспортната комуникация между южните квартали на София, за извеждане на трафика от центъра и подобряване на качеството на въздуха в града, посочва Фандъкова.