Избран е терен за изграждането на Национална детска болница

proekt-za-detska-bolnica

Окончателно е избран най-подходящият терен за изграждането на Национална детска болница. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

Теренът е около 40 декара в район „Овча купел“, квартал „Горна Баня“. Намира се до ортопедичната болница, стана известно от думите на министъра. 

Теренът отговаря на всички критерии, които бяха поставени за модерна европейска детска болница, каза още служебният министър на здравеопазването. 

Министър Меджидиев аргументира избора на локация както с добрия климат в района, така и с комуникационната свързаност с останалите части на София. 

Детската болница ще бъде обект с национално значение, обясни още той. Меджидиев допълни, че екип от Министерството на здравеопазването ще посети няколко специализирани детски болници в Европа, за да почерпи опит. За крайната цена на изграждането на лечебното заведение е все още рано да се говори, стана известно от думите му.

„Теренът позволява, освен детската болница, да бъдат изградени към нея и хотел за родители, както и рехабилитационен център. Ще бъдат обособени отделни спешни структури, реанимационни структури, спрямо заложените потребности“, обясни още той. 

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков допълни, че е набелязан „кратък и ясен хоризонт“, в който да се започне проектирането и изграждането на лечебното заведение. Той прогнозира, че в рамките на около два месеца подробният устройствен план може да бъде одобрен, след което да последва издаването на виза за проучване и проектиране.