Инициативна група настоява да се демонтира Паметникът на Съветската армия

pametnik-na-savetskata-armia

Инициативна група, настоява да се демонтира Паметникът на Съветската армия в центъра на София, призова властите за ясна позиция по случая. На пресконференция в понеделник от групата казаха, че подготвят отворено писмо към институциите. Целта е монументът, който е държавна собственост, да освободи пространството в общинския парк „Княжеска градина“. Мястото му е в Музея на социалистическото изкуство, предлага Мартин Заимов. 

Монументът е издигнат през 1954 г. по времето на сталинисткия период на комунистическата държава. Създаването на паметника е представено като акт на признателност на „българския народ“ към Съветската армия, определена като освободителка. След 1989 година тази формула се оспорва от много хора, за които армията на СССР е имала окупаторски, а не освободителски функции.

През април 1993 г. Столичният общински съвет взима решение за демонтиране на паметника заедно с мавзолея на Георги Димитров.

Мавзолеят е бил съборен без никаква намеса срещу това решение, но демонтирането на монумента на Съветската армия е било осуетено от руския посланик в София чрез тогавашния български вътрешен министър, каза на пресконференция в понеделник журналистът Иво Инджев, който е част от Инициативния комитет.

Сред членове на комитета са Иво Инджев, журналистът Горан Благоев, който днес е част от партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“, общинската съветничка от ДСБ Марта Георгиева, психиатърът Любомир Канов.

От групата са получили отговори от Министерството на отбраната и от Министерството на културата, че Паметникът на Съветската армия не е войнишки паметник и не е културно-историческа ценност.

От инициативната група са завели дело срещу кмета на София за неизпълнение на решение на общинските съветници от 1993 г. за демонтиране на паметника, каза Марта Георгиева. За съжаление, получихме решение, потвърдено от ВАС, което казва, че тъй като паметникът е бил държавна собственост, няма как това решение, взето през 1993 г., да бъде изпълнено, добави тя.

Журналистът Горан Благоев уточнява, че никой не иска унищожаването му. 

„Идеята ни е фигурите да бъдат внимателно демонтирани и да отидат в музея, а на това място да се проведе дискусия за нов паметник, отчитащ националната ни история“, коментира Благоев.

Защитниците на паметника са убедени, че той е част от българската история. А полемиката се е възродила заради изборите.

„Пещерният антикомунизъм, който е абсолютно демоде в днешния ден, се бори за място под слънцето. И тък като ни предстоят избори, се възбуждат тези нагласи“, коментира Светлана Шаренкова.

Тя е убедена, че демонтирането му е незаконно.