И днес испанските изтребители ще летят над България

Eurofighter-EF-2000-Typhoon-II

И днес над страната ще прелетят изтребителите, които бяха изпратени у нас от Военновъздушните сили на Кралство Испания. Те ще изпълнят дневни опознавателни полети с облитане на запасните летища в районите на градовете София, Варна, Бургас и на село Безмер, област Ямбол, съобщиха от военното министерство.

Полетите, които започнаха вчера, се очаква да приключат в обедните часове на деня.

Четири самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II и 130 испански военнослужещи се предислоцираха в нашата страна от петък. Те пристигнаха във връзка с предстоящото изпълнение на мисия по съвместна охрана на въздушното ни пространство с ВВС на Република България.

Самолетите ще изпълняват задачи и по охрана на въздушното пространство на България и на НАТО до края на март. С тях в базата има и 130 военнослужещи от Испания.

При изпълнение на съвместните задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Преди да започнат мисията, машините ще преминат и сертифициране. Пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че българските МИГ-ове могат да охраняват въздушното пространство на страната, но с определени затруднения…

След срещата при военните в четвъртък президента Румен Радев предупреди, че забавената доставка на новите самолети F-16може да доведе до загуба на въздушен суверенитет. До 2030 година е ресурсът на сега използваните МИГ-ове. Присъствието на съюзнически изтребители у нас е свързано със ситуацията около Украйна. Министърът на отбраната Стефан Янев припомни наскоро, че подобни съвместни мисии се изпълняват от 2016-а. 

През април и май в България очакваме два изтребителя F-35 от 5-то поколение от Нидерландия.