Художествен конкурс за триизмерни визии на античното наследство на София организират от Столичния общински съвет

sofiaplan-centralna-banya
Снимка: Софийски терми

Части от Антична Сердика и архитектурното наследство на София да бъдат представени чрез триизмерни информационни елементи. За целта общинските съветници от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) Гергин Борисов и Росица Николова предлагат в доклад до Столичния общински съвет (СОС), да се организира художествен конкурс, който да изработи визиите, съобщават от пресцентъра на съвета, цитирано от БТА.

Идеята, е чрез макети от бронз, месинг или бетон, както и специални маркери по настилките, да бъде показана историята на града и значително да се обогати информацията, която се предоставя на туристите. Елементите ще имат и тактилна функция, която да помага на гражданите със зрителни проблеми да усетят духа на епохата, освен това ще бъдат съобразени с вече утвърдения стандарт, включен в Наредбата за градска среда, посочват вносителите на доклада.

Те аргументират предложението си с това, че редица европейски градове прилагат подобни решения. Пример за това е Берлин, където демонтирани части от Берлинската стена са маркирани в настилката на мястото, където някога се е издигала стената.

Направление „Архитектура и градоустройство“ трябва да организира заданието на конкурса, който да обхване маркери, осигуряващи силует на крепостната стена на Антична Сердика, когато тя пресича тротоари и улични площи. Предвидени са информационни макети, осигуряващи възможност туристите да се запознаят с контекста на експонираните останки в предполагаемия им вид към съответния исторически период, към който принадлежат. В заданието на конкурса са посочени още информационни макети и възстановки, представящи архитектурното наследство на града.