Гриша Ганчев: Нов стадион за 45 милиона евро през 2023 година

nov-stadion-cska

„Новият стадион ще струва около 45 милиона евро. Ще бъде с капацитет за 15 000 седящи. Правоъгълен, затворен на 80 процента. Имаме три инвеститора за стадиона – аз, Инджов, още един човек и фонд. Вместо за 23 милиона да го направим, замотахме се и сега ще го правим за 45. Това е последната ми кауза в моя нещастен животец, който съм имал до момента. Това ми е най-голямата кауза. Наясно скоро се уредим нещата с държавата и да го построим“, разказа собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев в предаването на БТВ „120 минути“.

 Ганчев призна, че ЦСКА – София дължи пари за наем за стадиона в Борисовата градина, но и отправи призив да не се пречи за реконструкцията на съоръжението. 

„С всички сме се договорители – зелени, пембени, оранжеви, на никой не пречим, защото нито едно дърво няма да отрежем. Дани е наел разни англичани, немци, които са направили 100 и кусур стадиона – така е направено, че да отговаряме на реконструкцията, а не строеж на стадиона. Ето, оставям ти го (скици и планове) бе, човек. Имам 20 такива, има цесекари тук, разгледайте си ги. Ще се строи върху територията, пистата изчезва, няма да я има. Това е нашето желание, не искаме да ощетим държавата. Искаме съвместо с държавата да направим добро – като стане готов стадионът, няма да си го закарам на конюшната.

„Ще почнем малко от ОСК ЦСКА. Провеждат се търгове на всичките зали, в които тренират всички спортове на ЦСКА. Има право всеки да се яви на търга – физическо, юридическо, ЕТ, да кандидатства за зала. Парадоксът какъв е – в тия зали тренират децата от държавното спортно училище на ЦСКА. Та, държавата ще кара собствените си деца да тренират в зали на други клубове. Пенчо печели залата, дава най-голяма цена, и утре казва, че ще си слага картофите в нея. Никъде не е упоменато за какво трябва да бъде. Идва Пламен Манолов от „Сердика спортни имоти“ и казва на родителите, ремонтирали залата: „Много ни харесва, ще ви увеличим наема“. От какъв зор става така?“, продължи Гриша Ганчев.

На „Сердика спортни имоти“ капиталът е 115 милиона лева, 23 700 000 е стадионът на ЦСКА оценен. 98% от загубите на дружеството, казва сегашният министър, са от наема на ЦСКА, който не е платил. Наистина не е платен – два милиона и половина. В самия договор има записано, че парите от наема се реинвестират в стадиона. 96 000 лева без ДДС е наемът, без данък сграда и такси смет, там добавяме още 300 000 лева на година. 

Питам аз – при положение, че от тоя капитал 115 милиона, 23 милиона го ползва ПФК ЦСКА, другите милиони ги ползват други хора – къде отиват тия пари? Да, ние не отричаме, че тези пари се дължат, но досега сме инвестирали 4,8 милиона, вие сте признали три милиона и нещо, нямаме подписан протокол какво сме инвестирали, строителят ги е дал документите. Ние не искаме да даваме пари на дружество, за да може някой си да ги източи по някакъв начин. Горкичкият не си е прочел договора.