Грипна ваканция за учениците в София

sofia-logo
София-предстоящи събития
От утре София е в грипна епидемия и грипна ваканция за учениците.  Тя се въвежда на 27 януари на територията на столица със заповед на  Регионалната здравна служба. Ограничават се провеждането на профилактичните и планови действия в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците.

 

Регионалната здравна инспекция е предписала на Регионалното управление по образование София-град да се преустановят учебните занятия т.н. „грипна ваканция“ от 29 януари, понеделник, до края на учебната седмица – 2 февруари.

От здравното министерство съобщиха и че РЗИ-Хасково е издало предписание за преустановяване на учебната дейност на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово от 29.01.2018 г. до 31.01.2018 г., включително.

 Преди два дни грипна епидемия и грипна ваканция бе обявена в цялата Софийска област и в Област Бургас.

Вчера директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) Тодор Кантарджиев съобщи, че през първата седмица на годината в страната е имало 40 хиляди болни, втората седмица 100 хиляди, а сега са 139 хиляди.

Той даде пример с ранната грипна ваканция в Пeрник, която е дала ефект и тази седмица спада броят на заболелите. 

Вчера епидемия беше обявена и в София-област, преди това и в областите Бургас, Стара Загора, Видин, както и в общините Дупница и Бобов дол, Трявна, Дряново.

Грипната епидемия в Перник и Пазарджик вече е отменена.

Експертът обясни, че в момента доминира грип Б, който засяга много децата и дава усложнения.