Грийнпийс връчи на столичния кмет Йорданка Фандъкова символично преспапие с мръсен софийски въздух

грийнпийс-преспапие-мръсен-въздух-фандъкова
Снимка: Агенция Булфото

Активисти на „Грийнпийс“ връчиха на кметът на София Йорданка Фандъкова специален коледен подарък – преспапие, пълно с мръсен въздух от София.

Според тях неглижирането на проблема ясно се доказва от факта, че столицата ни е била градът с най-мръсен въздух в цял свят на 28 ноември.

„Грийнпийс“ ще предложи и 7 конкретни решения, които според организацията биха осигурили траен ефект върху качеството на въздуха:

1. Въвеждане на мерки за съчетаване на енергийна ефективност с използване на енергия от възобновяеми източници (най-вече слънчева енергия) за собствени нужди на жилищни, служебни и обществени сгради.

2. Проучване и реализиране на проекти за централно отопление в града от възобновяеми източници, без изгаряне на отпадъци, изкопаем газ или биомаса.

3. Местни данъчни облекчения за жилищната собственост, в зависимост от това колко нискоенергийно е едно жилище.

4. Насърчаване на енергийни общности – обединения, включващи граждански кооперативи, индустриални предприятия и/или общини, които да бъдат катализатор на инвестиции и иновации в областта на нисковъглеродните технологии.

5. Реализиране на общностни проекти за производство на енергия от слънцето, насочена към подпомагане на най-уязвимите членове на обществото, с цел дълготрайното им освобождаване от бремето на енергийната бедност.

6. 20 000 „енергийни граждани“ в следващите 5 години – т.нар. потребители-производители – хора, които сами произвеждат енергия за собствени нужди от възобновяеми източници.
За тази цел създаване на фонд за финансиране на ВЕИ проекти към Столичната община и изработване на програма за общински субсидии за енергийни граждани, като надграждане на кампанията за подмяна на стари отоплителни уреди и програмата за слагане на филтри за комини.

7. Цялата енергия за електротранспорта (метро, трамваи, тролейбуси, електробуси) да идва от възобновяеми източници, без изгаряне на отпадъци, изкопаем газ и биомаса. Подобно развитие да се планира и за целия общински автопарк, включително, но не само служебни автомобили и др.