Гранична полиция е пуснала половин самолет с пътници без проверка

гранична-полиция
Летище София Снимка: Google street view

Гранична полиция е допуснала половин самолет с пътници да влезе в България, без да бъдат проверени паспортите им. Скандалният гаф беше потвърден от вътрешния министър Валентин Радев, който е разпоредил проверка.

Пътниците пътували с полет на авиокомпания „България еър” от Париж до София на 20 март. Според видеозаписи от летището граничните полицаи са обработили полета от Прага, кацнал 10 минути по-рано и по неясни засега причини всички шест гишета останали празни за повече от 10 минути. Така повече от половината пътници от Париж влизат в страната, без да бъдат проверени.

Непроверените са 40 души, идващи от Франция. Пътниците са влезли в зоната за паспортен контрол, но в кабинките за гранична проверка  нямало служители на ГД „ Гранична полиция ”.
 

Граничните полицаи проверяват втората половина от пасажерите, но не връщат за проверки влезлите транзит. Според вътрешния министър това не е първият подобен случай и шефът на Гранична полиция може да се раздели с поста си.

„Преди това имаше друг случай, имаше проверка там и аз ще проверя какво стана, всички ли бяха наказани по веригата. В подобен случай не ставаше въпрос за самолет, а само за пропускане на един гражданин. Сега разбирам,че целият самолет не е бил проверен”, отбеляза вътрешният министър Валентин Радев.