Градският транспорт в София ще е безплатен за украинските бежанци до края на военните действия в Украйна, реши Столичният общински съвет

sofia-public-transportation
Обществен транспорт

Столичният общински съвет (СОС) удължи до края на войната в Украйна възможността Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ да ползва безвъзмездно помещение от 200 кв.м в столичният район „Възраждане“ за хуманитарен център, в който да се събират и разпределят хуманитарни помощи за нуждаещи се. 

Това съобщи за БТА председателят на СОС Георги Георгиев след края на днешното първо заседание на съвета след лятната ваканция. 

Това е мярка, която работи от 3 март тази година, след началото на войната в Украйна, но трябваше СОС да я продължава периодично. Сега решихме хората да получават подкрепа, докогато има нужда. Искаме децата и техните майки да получават закрила в София, без значение от политическата щета, която понасяме от тези действия, заяви Георгиев.

Украинските граждани, избягали от войната, ще могат да ползват безплатно градския транспорт на София до приключване на военните действия в Украйна, реши още СОС. Те и сега имат това право, но то се подновява през няколко месеца. 

„Столичната община винаги се е ръководила от социалната справедливост и предоставяне на услуги, насочени към маргинални групи в обществото, както и спрямо всички граждани, чиито основни права са застрашени или нарушени“, посочват общинските съветници, вносители на доклада – Стефан Марков, Грети Стефанова и Зафир Зарков. Те добавят, че Столичната община е призвана да предприеме необходимите действия и мерки, за да подкрепи и своевременно да насърчи подобни каузи на гражданското общество.

Георги Георгиев съобщи също, че няма да се строи сграда на терен в кв. „Хладилника“,  собственост на общинското дружество „Пазари Изток“ ЕАД.  След протести на граждани от квартала СОС отмени своето решение от 21 юли, с което дава съгласие дружеството да проведе публично оповестен конкурс за учредяване право на строеж за построяване на многофамилна жилищна сграда с търговски обекти и подземен паркинг върху част от недвижим имот, собственост на „Пазари Изток“ ЕАД. 

Обещах на гражданите, че категорично Столичната община няма да строи на този терен и че ще направим всичко възможно да се прекрати процедурата по строителство, да проведем градоустройствени процедури, така че да запазим терена. Въпреки че планираният строеж отговаря на законовите изисквания, е категорично ясно, че една нова жилищна сграда там би влошила качеството на живот в района, отбеляза Георгиев. На среща живущите наоколо решиха там да бъде обособен паркинг за 25 автомобила, обясни той.