Градският транспорт на София излиза на протест на 18 май

трамвай-граф-игнатиев

Градският транспорт в София излиза на протест на 18 май. Работещите в сферата са недоволни от финансовия упадък на транспорта в столицата.

„Нашият протест ще се състои на 18 май сутринта – в 8.00 часа на няколко възлови кръстовища на тероторията на град София“, информира Иван Кирилов, който е председател на Федерация на транспортните работници към КТ „Подкрепа“.

„В момента започваме да изолираме доста автобуси да седят така по плаца, да не се използват да возим гражданите, предвид това, че няма пари за части и то даже за много елементарни неща. Очертава се, ако така продължава държавата да не ни подпомогне, съкращаване на коли по линии, съкращаване на персонал. Дано гражданите на столицата да ни разберат и да ни подкрепят. Аз не вярвам те да бъдат доволни при съкращаване на доста от линиите на автобуси, дали ще им бъде по-добре да чакат по 15-20-30 минути повече”, каза Йордан Младенов, председател на синдикална секция „Подкрепа“ към „Столичен автотранспорт“.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова каза, че почти 40% от данъците на софиянци отиват за подкрепа на градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Заради огромния скок на горивата обаче дружествата продължават да трупат загуби, които не могат да се компенсират и от направените оптимизации, включително и съкращения на персонала. Апелирам за диалог с държавата, за да осигурим услугата, от която софиянци, които произвеждат 40% от брутния вътрешен продукт и внасят в държавния бюджет 9 млрд. лв. годишно, имат право, каза още Фандъкова.

Фандъкова каза, че над 330% е увеличението на сметката за природния газ, която е платил „Столичен автотранспорт” за първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период през 2021 г., но до момента дружеството не получава и никакви компенсации заради повишената цена на природния газ. Над 230% пък е увеличението на сметките за електрическа енергия на „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“. Получените компенсации за ток са под 1/3 от разхода за ток.