Готови са автобусите за нощен транспорт в София

nosten-transport

Всички автобуси, които ще изпълняват разписанията на нощния градски транспорт в София, са оборудвани с видеонаблюдение, така че да се гарантира сигурността на шофьорите и пътниците. Това каза в интервю за БНТ зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. 

Нощният градски транспорт в София тръгва от 7 април.

Автобусите ще се движат от полунощ до 4 ч. сутринта. Общата спирка на четирите линии, които ще носят номера N1, N2, N3 и N4, ще е на площад „Княз Александър Първи“. Цената на нощната карта за всички линии е 2 лева, като тя ще се продава от кондуктори вътре в автобусите.

Където спирките на нощния градски транспорт не се засичат със спирки от редовните линии, които се изпълняват през деня, ще бъдат сложени допълнителни указателни табели, така че хората да знаят къде спират нощните автобуси, обясни Крусев. А където спирките се засичат с дневния градски транспорт, ще бъдат поставени допълнителни табели, че ще има транспорт и през нощните часове.

Билетите за нощния градски транспорт в момента са в печат, каза Крусев.

На интервал от 40 минути ще се движат всички основни линии на нощния градски транспорт.

Всички линии ще се пресичат на пл.“Александър I“, където ще има специален спиркознак. Интервалът на движение ще бъде през 40 минути. 

Абонаментните карти няма да важат, а всеки пътник ще трябва да заплати 2 лв. за пътуването.Превозните документи ще се купуват от кондуктори, каквито ще има във всеки автобус, а автобусите ще бъдат снабдени с видеонаблюдение.  

Мерките за сигурност са увеличени. Във всяко превозно средство на нощния транспорт, ще има паник бутон и преграда, която отделя шофьора от пътниците. На всяка спирка, на която спира нощен транспорт ще има знак, отбелязващ това. Ако няма хора на спирката, автобусът няма да спира. Ако някой иска да слезе, трябва да заяви това с натискане на бутон. Пътниците на всяка спирка ще могат да следят кога идва автобус от сайта на Центъра за градска мобилност.