Готов е първият временен изнесен кабинет за ваксинации срещу COVID-19. Следващите ще бъдат пред супермаркети

център-за-ваксинации-пред-рзи
Снимка: Фейсбук/Йорданка Фандъкова

Първият в страната изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19 вече е напълно оборудван и се намира до сградата на Столичната здравна инспекция на ул. „Врана“. Това съобщи във Фейсбук профила си кметът на София Йорданка Фандъкова.

В кабинета ще се ваксинират общопрактикуващи лекари, стоматолози и фармацевти, които са част от първа фаза на Националния план за ваксиниране. С 8 екипа на аварийната дирекция на Столична община осигуряваме логистична подкрепа – с места за изчакване и дезинфекция.

При старта на ваксинацията имаме готовност да съдействаме за организацията на още два такива центъра и ако се наложи, ще организираме такива пунктове и в ДКЦ-та.

40% от работещите в общинските болници в София до момента са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19.

„На това място ще се провежда имунизацията по организационния план, който беше предложен на срещата с шестимата директори на отговорните РЗИ-та. Две линейки ще бъдат разположени на място. Едната е от ЦСМП и при възникване на някакъв тип спешна нужда, пациенттите ще бъдат обслужвани. Разположен е и спешен автомобил на Столичната община, в който също има парамедик. Разчитам, че организацията в столицата е направена на достатъчно високо ниво”, коментира здравният министър Костадин Ангелов.

Той каза още, че има готовност да се разкрият два типа подобни ваксинационни центъра на паркингите на големи хранителни вериги в София. 

Проф. Ангелов обяви, че ще се съдейства на българските граждани да получат цялата информация за ваксините срещу коронавируса.