Глоба за невалидиран превозен документ от 1 януари

validirane-na-karta

 С новите тарифи за пътуване в градския транспорт на София се въвежда и нова глоба – за невалидиран превозен документ. Това съобщиха от „Център за градска мобилност“ в социалните мрежи.

От 1 януари 2023 г. валидирането на превозните документи в целия градски транспорт (не само в метрото) става задължително.

„С какъвто и документ да пътувате – карта или електронен билет, валидирайте го при качване на сините устройства. Щом светне зелено, вече сте редовен пътник. И при проверка няма да плащате санкция от 3 лева. Така ще си спестите санкцията, а и ще допринесете за подобряване на транспортното обслужване“, пишат от ЦГМ.

От ЦГМ допълват: „Всеки път, като влезнете в превозно средство, валидирайте своя превозен документ: абонамента карта, хартиена карта, банкова карта или смарт устройство, което е носител на Вашия превозен документ. Така ще си спестите санкцията, а и ще допринесете за подобряване на транспортното обслужване. Благодарение на валидациите, ние успяваме да променим мрежата така, че превозните средства да идват на по-кратки интервали, да са съобразени с пътникопотока и да се движат по-бързо. Валидацията е и Вашата застраховка. Тя е важна, когато ползвате услугата ни „Паркирай и пътувай“ в цялата мрежа на обществения транспорт.

Изискването не се очертава като проблем за метрото, където, така или иначе, всеки пътуващ си валидира превозния документ при влизането в станцията. Но в останалите превозни средства валидирането става задължително, в противен случай контрольорите ще глобяват по 3 лв., дори и превозният документ да е напълно редовен.

НОВИ БИЛЕТИ ОТ НОВА ГОДИНА. КОНТРОЛЬОРИ ПОД ПРИКРИТИЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ