Главният архитект на София: В Борисовата градина няма да се строи и да се секат дървета

rozaarium
Снимка: Столична община

В Борисовата няма да се строи и да се секат дървета, а самият план е много консервативен. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков по „Нова телевизия“. Причината са опасенията сред обществеността, че според Подробният устройствен план на този район на столицата, там се предвижда голямо застрояване.

„В плана има предвидено застрояване – на музей, на климатично училище и „на един ресторант“, но кметът Йорданка Фандъкова не подкрепи да има климатично училище до къпалнята „Мария Луиза“, а кметът на район „Лозенец“ е против второто“, отбеляза главният архитект на София.

По думите му може да се наложи преработка на този план. „Категорично няма как да се сече гора. Предложението на плана е свързано с развитието на спортна база. Територията трябва да се развива планово“, коментира още Здравков. „Имаме срок до 19-и, в който могат да постъпят предложения. На 26-и се предвижда да се проведе окончателното обсъждане. Този план е проведен вследствие на архитектурен конкурс и е приет като най-консервативен. Екипът е на проф. Ковачев“, добави още той.

ПРЕМАХВАТ СТАДИОН „ЮНАК“ СПОРЕД НОВИЯ ПЛАН НА БОРИСОВАТА ГРАДИНА

По-рано кметът на София Йорданка Фандъкова каза: „Като кмет ще гарантирам, че мнозинството в Столичния общински съвет ще подкрепи най-консервативния подход за Подробен устройствен план /ПУП/ на Борисовата градина – никакво строителство. Ако това не се случи, ще върна решението. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че в Столичната община има ясна и категорична позиция по темата. „Като чета заглавия в медиите за Борисовата градина, и ми се изправя косата – застрояване, презастрояване„.

Кметът Фандъкова припомни, че проектът на арх. Ковачев спечели след конкурс за избор на проектант и това е най-консервативният от всички проекти за Борисовата градина, участвали в конкурса. Едва след общественото обсъждане, довечера предстои обсъждане в общинския съвет, каза Фандъкова. Моята позиция като кмет, която ще защитавам, е категорична и ясна. Запазване на Борисовата градина и гарантиране липсата на застрояване, каза кметът. Тя ще настоява „Спортна София“ и конната база да си останат там, където са в момента. „Никакви климатични училища, няма необходимост от такова нещо“, каза кметът.