Гафове с SMS-и от „Център за градска мобилност“ 

sms-centar-za-gradska-mobilnost

Центърът за градска мобилност“ бе застигнат от серия от софтуерни гафове в последните дни. SMS-паркирането в синя и зелена зона на София за хората с мобилни телефони под операционната система Android се оказа невъзможно заради актуализация на приложението за ползване на услугата, написа СЕГА. Десетки хора в София пък получиха неверни съобщения за изтекли винетки за паркиране. От ЦГМ признаха за грешката, като я обясниха със софтуерен бъг. Днес следобед проблемът с есемесите вече бе решен.

ВИНЕТКИТЕ

Много софиянци са получили неверни предупредителни съобщения за изтичащи винетки за паркиране по местоживеене. При проверка обаче се оказва, че не е така. 

„Винетният ми стикер за паркиране изтича в края на май. През уикенда получих съобщение, че той е валиден до днес“, разказа потърпевш от грешката. При проверка в сайта на Центъра за градска мобилност се е оказало, че валидността е без промяна и изтича през май. От ЦГМ признаха, че има такъв проблем и в момента уточняват колко хора са получили такива съобщения. 

„В петък системата следваше да изпрати 800 съобщения за изтичащи винетни стикери. Извън тях са изпратени неуточнен засега брой съобщения и на хора, при които валидността не е изтекла“, коментираха от ЦГМ. Оттам обясниха, че грешката е на „Инфосистемс“, които поддържат системата. Не е ясно как точно е възникнал проблемът. Потребителите, получили неверни съобщения, получавали и извинителни такива. 

ПАРКИРАНЕ

Паралелно стана ясно, че има проблем и с SMS паркирането. За него първо съобщи журналистът Миролюба Бенатова в социалните мрежи. Тя се оплака, че се налага да търси помощ от приятели, за да праща SMS-и за платено паркиране в столицата. Тя натърти, че не е с нов апарат, не е променяла настройки и няма причина да не може да изпраща SMS-и. След поста ѝ от същия проблем се оплакаха и абонати на други оператори. От ЦГМ категорично отрекоха проблемът да е при тях, като допуснаха, че той се дължи на ограничения за пращане на платени SMS-и в тарифните планове на конкретни потребители.

Днес следобед проблемът вече бе оправен и плащането с есемес – нормално, установи проверка на „Сега„.

ОФИЦИАЛНО

„В момента нашите клиенти, които използват последната версия на операционна система Android 12 и фабричното приложение за изпращане на кратки съобщения (Android Messages), може да имат затруднения при изпращането на SMS за паркиране в „Зелена зона“ и „Синя зона“ в София. Причината е, че новата версия на Android автоматично добавя телефонния код на страната (+359) към краткия номер, което пречи на правилното му разпознаване. За да са сигурни, че успешно са заплатили своята зона, клиентите трябва да получат потвърдителен SMS. Ако такъв няма, транзакцията не е била успешна.

Работим за отстраняване на затруднението и планираме то да бъде преодоляно най-късно утре (2 февруари) до края на деня. Междувременно потребителите могат да сменят приложението за изпращане на кратки съобщения с някое от предлаганите в Google Play Store, като нашата препоръка е за безплатното приложение Textra SMS, или да запазят краткия телефонен номер в своя указател без кода на страната“, написаха и в официален отговор от А1.