Фонтанът в Докторската градинка осъмна с червена вода

fontan-doktorska-gradinka

Фонтанът в Докторската градинка в София осъмна боядисан с червена боя и поставен чаршаф с надпис, сякаш изписан с кръв: „Честит празник 9.09.1944 г., неблагодарници“.

Автор е скулпторът Андрей Врабчев, който на 1 април тази година изкара статуя на премиера Бойко Борисов със светещи очи на площад „Гарибалди“. 

Инсталацията беше осъществена в 7.00 часа с помощта на 2 кофи железен оксид. Пред „Дневник“ Врабчев обясни, че по този начин той препраща към „кървавата баня“, до която е довела окупацията на България от Съветския съюз. До огромното количество българи, жертви на първите седмици от режима.

„Има много убити, взимани са имоти… без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизъм. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава“, уточни скулпторът пред телевизия „България Оn Аir“ каква е била идеята му.

Фонтанът се намира недалеч от входа на Руския културно-информационен център на ул. „Шипка“. По-късно днес точно там ще бъде открита изложба по случай 9 септември, озаглавена „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма“. Именно тя преди дни предизивка дипломатически скандал между София и Москва. В изявление на българското външно министерство беше заявено, че „без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Източна Европа половин век репресии“. От МВнР посъветваха руското посолство да не заема позиция в подкрепа на „съмнителна историческа теза („освобождение“), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни“.

fontan-doktorska-gradinka