Фестивалът „Реките на София“ е носител на Европейска награда за културно наследство

rekite-na-sofia
Снимка: Реките на София

Европейската комисия и организацията Европа Ностра обявиха тазгодишните носители на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра, финансирани от програма Творческа Европа. През настоящата година, когато отбелязваме 20-ия юбилей на тази най-престижна награда  в полето на културното наследство, са наградени 30 значими постижения от 18 страни в пет категории. „Реките на София“ е единственият победител тази година от България. 

Награждаването на победителите ще се състои на 26 септември в Прага, на специалната церемония за връчване на Европейските награди за наследството, която ще се проведе в наскоро реставрираната Държавна опера при съвместно домакинство с Европейския комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и Изпълнителния президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер.

Реките на София  са сред победителите в категорията „Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта“.

Реките на София е инициатива на фондация Колективът. Чрез неочаквани архитектурни интервенции и културни и образователни събития тя превръща изкуствените речни корита на София в публично достъпни пространства – за първи път от 80 години – и увеличава тяхната видимост.

Благодарение на инициативата множество граждани, институции, частни компании и неправителствени организации се застъпват за това Столична община дългосрочно да възстанови реките като зелени обществени пространства. Инициативата е спонсорирана от частни социално отговорни бизнеси и от общината.

Реките Перловска и Владайска определят градоустройството на София още от 19-ти век. През 1930-те и 40-те години са канализирани в изкуствени корита от дялан камък. Коритата са обявени за недвижимо културно наследство през 1988 г., но въпреки този си статут остават недостъпни за гражданите и пренебрегнати от институциите. Първоначално коритата са замислени като градска инфраструктура и природа в града. Но заради застрояването и затруднения достъп тази тяхна функция едва сега се възвръща.

Инициативата Реките на София създава временни точки за достъп, както и сцени, павилиони и градска мебел и организира вече две поредни години фестивали с разнообразна културна, образователна и спортна програма. Провеждат се и работни групи с архитекти, урбанисти и студенти в диалог с главния архитект на столицата. Инициативата променя нагласата на хиляди граждани, както и на институциите, и превръща реките в зона с културно, природно и обществено значение.

Реките на София тази година са класирани и като финалист за наградите на Новия европейски Баухаус, които отличават красиви, устойчиви и обществено значими постижения в дизайна и градоустройството. Фондация „Колективът“ вече развива подобни проекти и в други градове.

Журито на Европейските награди за културно наследство / Наградите Европа Ностра каза: „Реките на София е отличен пример за включване на местната общност и гражданско участие. Със сравнително малък бюджет и с финансиране от общината и социално отговорни компании, те успяват да трансформират градската среда. Инициативата има добра устойчивост и възвръщаемостта на инвестицията е много голяма. Инициативата може да се прилага на повече места и е добър пример за други градове в Европа“.

В отговор на обявяването на победителите за 2022 г., европейският комисар Мария Габриел каза: “Сърдечно поздравявам всички лауреати на тазгодишните награди за европейско наследство / наградите Europa Nostra за изключителното качество на тяхната работа и тяхната отвореност към иновациите. Настоящата 2022 година е специална, тъй като празнуваме 20-ата годишнина на Наградата на Европейския съюз за културно наследство, която се превърна в най-изтъкнатата награда за европейската общност в областта на наследството. Много от наградените инициативи демонстрират огромния интерес и ангажираност на младите хора към нашето наследство, нашата история и нашата културна идентичност, което е особено актуално в настоящата Европейска година на младежта. Специално отбелязваме двамата украински лауреати. Програмата Творческа Европа, която съфинансира наградите, работи за насърчаване на културата и творчеството в изграждането на приобщаващи и сплотени общества, основани на нашите основни европейски ценности”.

Изпълнителният президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер заяви: “Тазгодишните получатели на наградата представят убедителни доказателства за това как нашето културно наследство ни свързва отново с природата, помага ни да създадем чувство за принадлежност и място и е неразделен градивен елемент в развитието на кръговата икономика, която поддържа устойчив и приобщаващ начин на живот. Поздравявам тези изключителни победители – професионалисти и ентусиасти – за тяхната основополагаща работа, достойна за похвала”.

Носителите на наградите за европейско наследство / наградите на Европа Ностра за 2022 година:[1]

Категория “Опазване и адаптивно повторно ползване”                                    

Aachen Battery, Atlantikwall Raversyde, Западна Фландрия, БЕЛГИЯ

Villa E-1027, Roquebrune-Cap-Martin, ФРАНЦИЯ

Епископска черква, Сикинос, ГЪРЦИЯ

Дестилерия Atlungstad, Ottestad, НОРВЕГИЯ

Капуцински манастир, Синтра, ПОРТУГАЛИЯ

Дом на религиозната свобода, Клуж-Напока, РУМЪНИЯ

Illa del Rei, Менорка, ИСПАНИЯ

Църквата Св. Андрей, Киев, УКРАЙНА

Категория “Научни изследвания”

Възможности/заплахи за наследството в рамките на мега-събитията в Европа (HOMEE), КИПЪР / ИТАЛИЯ / ПОЛША / ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

SILKNOW, ФРАНЦИЯ / ГЕРМАНИЯ / ИТАЛИЯ / ПОЛША / СЛОВЕНИЯ / ИСПАНИЯ

Heritage Quest, НИДЕРЛАНДИЯ

Опазване на Сицилианския куклен театър, ИТАЛИЯ

Категория “Образование, обучение и придобиване на умения”

Майстори и чираци, ФИНЛАНДИЯ

Международен курс по технологии за опазване на дървото, НОРВЕГИЯ

Фестивал на еврейската храна TISH, Варшава, ПОЛША

Училищен музей и работилница, Писку, РУМЪНИЯ

Шити знаци, РУМЪНИЯ

Симфония, ИСПАНИЯ

Категория “Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта”

Реките на София, БЪЛГАРИЯ

Връщане в родината на Sámi Siida, ФИНЛАНДИЯ

Swapmuseum, Апулия, ИТАЛИЯ

Va’ Sentiero, ИТАЛИЯ

Проект “Lumbardhi отново публично”, Призрен, КОСОВО[2]

Музей в селото, ПОРТУГАЛИЯ

PAX-Patios de la Axerquía, Кордоба, ИСПАНИЯ

Wikipedra, ИСПАНИЯ

Световен ден на вишиванката, УКРАЙНА

Категория Защитници на наследството

Costa Carras †, Атина, ГЪРЦИЯ (посмъртно)

Кооператив La Paranza, Неапол, ИТАЛИЯ

Elżbieta Szumska, Złoty Stok, ПОЛША

Освен това се връчва Наградата Europa Nostra за забележително постижение в областта на наследството в европейска държава, която не участва в програмата на ЕС „Творческа Европа“:

Етнографски музей Кенан Явуз, Байбурт, ТУРЦИЯ (Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта)

Носителите на наградите са определени от жури, съставено от експерти по културно наследство от цяла Европа, след оценка от независими комисии за подбор сред кандидатурите, подадени от организации и лица от 36 европейски държави.