Фандъкова: Засега не се налага затягане на мерките в София. В здравното министерство обсъждат ограничения в нощните заведения

antigenni-testove

Въпреки нарастването на броя на случаите на заразени с COVID-19, затягане на мерките срещу коронавируса в столицата за момента не се предвижда, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от „Труд“.
Положителните проби за последното денонощие достигнаха 6,4%. Само в София за последните 24 часа заразените са 315.

Фандъкова уточни, че дискусиите в здравното министерство се следят внимателно, но изказа съжаление, че не участва в екипа, който води обсъжданията.

Столичният кмет допълни, че ситуацията се наблюдава и от общинския щаб.

„Това, което съм възложила – общинските болници да бъдат в пълна готовност за приемане на пациенти. Оборудвани са и са осигурени с всичко необходимо. В същото време, каузата и грижата ми са насочени към това да се увеличава броят на ваксинираните. Продължава работата и по програмата за изнесените пунктове за ваксинация. Има интерес от страна на компании за ваксиниране на място.“, допълни Фандъкова.

От общината предлагат и посещения на ваксинационни екипи в училища и детски градини при интерес за имунизация от страна на персонала.

За да се осъществи ваксинация на място, желаещите трябва да са минимум 25, заяви Фандъкова.

На среща в Министерството на здравеопазването министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки, предвид увеличаващия се брой заразени с коронавирусната инфекция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

В рамките на срещата са представени данни за 14-дневната заболеваемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19 и др. Изнесена е информация за броя направени PCR и антигенни тестове от началото на епидемията до 31 юли тази година. „Всяко мнение и предложение, което споделите, е важно за вземането на най-правилното решение относно въвеждането на противоепидемични мерки“, обясни министърът на здравеопазването.

Сред предложенията на специалистите за въвеждане на противоепидемични мерки е ограничаване на посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания. Отчетен е и рискът за повишаване нивата на заболеваемостта след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма.

В изготвен от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доклад, презентиран на срещата, се казва, че най-засегнати от новата вълна като численост ще бъдат младите и неваксинираните хора, но по-тежко се очаква заболяването да протича при възрастните и хронично болните граждани. „Ефективното управление на епидемията ще зависи от спазването на въведените противоепидемични мерки и от контрола по тяхното прилагане, в това число от засиления контрол по отношение на пристигащите от чужбина лица“, посочи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.